Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z serem - klasyka w nowym wydaniu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.11.2021 01:00

Placki ziemniaczane z serem - klasyka w nowym wydaniu

Placki ziemniaczane z serem
canva/NoirChocolate

Placki ziemniaczane z serem to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera są bardzo miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są doskonałe. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z serem.

Placki ziemniaczane przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci nawet największych niejadków. Placuszki są miękkie i wilgotne w środku i mają złocistą i chrupiącą skórkę. Placki są świetnym pomysłem na obiad, lunch i kolację na ciepło.

Do pieczenia placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, zawierają bowiem więcej skrobi niż młode byliny, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia. Do placków najlepsze będą ziemniaki typu mącznego typu B lub C, takie jak Sante, Irys, Orlik. Do dania najsmaczniejszy będzie również zwykły ser żółty w kostce typu Gouda.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu znajdziesz przepis na genialne placki ziemniaczane po góralsku z maślanką.

Przepis na placki ziemniaczane z serem

Składniki na około 10 placków:

  • 1 kg ziemniaków

  • jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g sera żółtego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak upiec placki ziemniaczane z serem?

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odciśnij przez tetrę i przełóż do miski.

Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, starty żółty ser, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką masę ziemniaczaną, smaż z dwóch stron. Po usmażeniu wyłóż placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego.