Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson
Placki na śniadanie powinny być ekspresowe i banalnie proste w wykonaniu, a także sycące i dostarczające dużo energii. Placki opracowane przez Nigellę Lawson spełniają te kryteria, a dodatkowo są wyrośnięte i pełne smaku. Można podawać je zarówno samodzielnie, jak i ze słodkimi dodatkami. Z pewnością każdy będzie zachwycony możliwością zjedzenia tak pięknie wyglądającego śniadania.
Placki na śniadanie nie mogą być czasochłonne ani wymagające dużej ilości składników, w końcu mało kto ma wtedy dużo czasu. Nigella Lawson znana jest z wykorzystywania tradycyjnych przepisów i modyfikowania ich w taki sposób, aby były przystępne dla zwykłych ludzi, którzy w kuchni nie mogą spędzić każdego dnia wielu godzin.
Placuszki śniadaniowe smakują same, jednak pełnie smaku wydobywa się, podając je z dodatkami. Na talerzu nie powinno zabraknąć bitej śmietany, słodkich sosów, świeżych owoców, powideł czy syropu klonowego. Pokaźna porcja takich placków z pewnością dostarczy energię na cały poranek.
Przepis na placki śniadaniowe od Nigelli Lawson
Składniki:
-
220 g mąki
-
szklanka mleka
-
30 g stopionego masła
-
2 jajka
-
sól
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka esencji waniliowej
Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do miski. Dodaj do nich szczyptę soli, łyżkę cukru i wymieszaj. Jajka połącz z mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem oraz esencją waniliową i wlej mokre składniki do suchych.
Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej i odstaw je na 15 minut. W międzyczasie możesz przygotować owoce lub inne składniki, z którymi będziesz podawać placki. Na palniku postaw patelnie z grubym dnem.
Rozsmaruj na niej niewielką ilość masła i wylewaj porcje ciasta na tłuszcz. Smaż placki z obu stron na rumiany kolor. Podawaj natychmiast po usmażeniu z kubkiem ciepłego napoju i dodatkami, Warto ozdobić talerz jakąś świeżą zieleniną, aby pięknie się prezentował. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, czym można zastąpić proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjny japoński makowiec.
Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: notatnikkulinarny.blogspot.com