Smakosze.pl Przepisy Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson
canva/Yana Gayvoronskaya

Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki na śniadanie powinny być ekspresowe i banalnie proste w wykonaniu, a także sycące i dostarczające dużo energii. Placki opracowane przez Nigellę Lawson spełniają te kryteria, a dodatkowo są wyrośnięte i pełne smaku. Można podawać je zarówno samodzielnie, jak i ze słodkimi dodatkami. Z pewnością każdy będzie zachwycony możliwością zjedzenia tak pięknie wyglądającego śniadania.

Placki na śniadanie nie mogą być czasochłonne ani wymagające dużej ilości składników, w końcu mało kto ma wtedy dużo czasu. Nigella Lawson znana jest z wykorzystywania tradycyjnych przepisów i modyfikowania ich w taki sposób, aby były przystępne dla zwykłych ludzi, którzy w kuchni nie mogą spędzić każdego dnia wielu godzin.

Placuszki śniadaniowe smakują same, jednak pełnie smaku wydobywa się, podając je z dodatkami. Na talerzu nie powinno zabraknąć bitej śmietany, słodkich sosów, świeżych owoców, powideł czy syropu klonowego. Pokaźna porcja takich placków z pewnością dostarczy energię na cały poranek.

Przepis na placki śniadaniowe od Nigelli Lawson

Składniki:

  • 220 g mąki

  • szklanka mleka

  • 30 g stopionego masła

  • 2 jajka

  • sól

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka esencji waniliowej

Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do miski. Dodaj do nich szczyptę soli, łyżkę cukru i wymieszaj. Jajka połącz z mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem oraz esencją waniliową i wlej mokre składniki do suchych.

Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej i odstaw je na 15 minut. W międzyczasie możesz przygotować owoce lub inne składniki, z którymi będziesz podawać placki. Na palniku postaw patelnie z grubym dnem.

Rozsmaruj na niej niewielką ilość masła i wylewaj porcje ciasta na tłuszcz. Smaż placki z obu stron na rumiany kolor. Podawaj natychmiast po usmażeniu z kubkiem ciepłego napoju i dodatkami, Warto ozdobić talerz jakąś świeżą zieleniną, aby pięknie się prezentował. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, czym można zastąpić proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjny japoński makowiec.

Placki

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: notatnikkulinarny.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy