Smakosze.pl Produkty Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?
pixabay/pompi

Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?

26 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.

Jakie plusy ma rybie mięso?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na fantastyczne roladki z łososiem . Powszechnie uważa się, że mięso ryby jest bogate w cenne składniki odżywcze. Możemy w nim znaleźć wiele witamin i minerałów.

Rybie mięso dostarcza między innymi witamin A, B, D i E. Wpływają one na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. Ryby zawierają także kwasy Omega-3. Wzmacniają one odporność i pozwalają na właściwe funkcjonowanie organizmu.

Których ryb lepiej nie jadać?

Niektóre ryby oprócz wyżej wymienionych składników zawierają substancje uznawane za szkodliwe. Zalicza się do nich między innymi rtęć, ołów i kadm. Dotyczy to głównie ryb, które żyją w zanieczyszczonych wodach . Lepiej unikać następujących gatunków:

  • tuńczyk

  • panga

  • tilapia

  • ryba maślana

  • rekin

  • makrela królewska

  • miecznik

Wymienione powyżej gatunki zostały określone przez NIZP-PZH, jako niezalecane do spożycia . Właśnie w nich możemy natknąć się na potencjalnie szkodliwe substancje. Na szczęście w sklepach możemy natknąć się na ryby, które nie wzbudzają większych obaw.

(Canva.com / 5PH)

Ryby godne polecenia

Niektóre ryby wyróżniają się na tle innych. Ich mięso nie stwarza zagrożenia i warto dodać je do swojego jadłospisu. Część gatunków dostaniemy za niewielkie pieniądze, w związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgać po nie częściej . O jakich rybach mowa?

  • pstrąg

  • dorsz

  • łosoś

  • mintaj

  • sola

  • szprot

  • makrela atlantycka

Oprócz wyżej wspomnianych ryb warto również zwrócić uwagę na gatunki, które określone są mianem dopuszczalnych do spożycia. Wśród nich znajduje się karp, halibut i okoń. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ich mięsa . Mrożone ryby można rozmrozić w 5 minut. Wystarczy skorzystać z prostej sztuczki .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Portal Morski; TVN Zdrowie; Zdrowa Krowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy