Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?
Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.
Jakie plusy ma rybie mięso?
Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na fantastyczne roladki z łososiem . Powszechnie uważa się, że mięso ryby jest bogate w cenne składniki odżywcze. Możemy w nim znaleźć wiele witamin i minerałów.
Rybie mięso dostarcza między innymi witamin A, B, D i E. Wpływają one na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. Ryby zawierają także kwasy Omega-3. Wzmacniają one odporność i pozwalają na właściwe funkcjonowanie organizmu.
Których ryb lepiej nie jadać?
Niektóre ryby oprócz wyżej wymienionych składników zawierają substancje uznawane za szkodliwe. Zalicza się do nich między innymi rtęć, ołów i kadm. Dotyczy to głównie ryb, które żyją w zanieczyszczonych wodach . Lepiej unikać następujących gatunków:
-
tuńczyk
-
panga
-
tilapia
-
ryba maślana
-
rekin
-
makrela królewska
-
miecznik
Wymienione powyżej gatunki zostały określone przez NIZP-PZH, jako niezalecane do spożycia . Właśnie w nich możemy natknąć się na potencjalnie szkodliwe substancje. Na szczęście w sklepach możemy natknąć się na ryby, które nie wzbudzają większych obaw.
(Canva.com / 5PH)
Ryby godne polecenia
Niektóre ryby wyróżniają się na tle innych. Ich mięso nie stwarza zagrożenia i warto dodać je do swojego jadłospisu. Część gatunków dostaniemy za niewielkie pieniądze, w związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgać po nie częściej . O jakich rybach mowa?
-
pstrąg
-
dorsz
-
łosoś
-
mintaj
-
sola
-
szprot
-
makrela atlantycka
Oprócz wyżej wspomnianych ryb warto również zwrócić uwagę na gatunki, które określone są mianem dopuszczalnych do spożycia. Wśród nich znajduje się karp, halibut i okoń. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ich mięsa . Mrożone ryby można rozmrozić w 5 minut. Wystarczy skorzystać z prostej sztuczki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Portal Morski; TVN Zdrowie; Zdrowa Krowa