Błyskawiczne roladki z tortilli z wędzonym łososiem - przepis na hit
Jeżeli znajdujemy się w sytuacji, w której spodziewamy się gości, a mamy w lodówce kilka łatwo dostępnych składników – podajmy na stół przepyszne roladki z tortilli. Przekąska jest idealna na domówki i wszelkiego rodzaju spotkania, a nawet romantyczne wieczory we dwoje.
Imprezowe roladki z tortilli
Roladki z tortilli z różnymi dodatkami stanowią idealną przekąskę na spotkania we dwójkę, imprezy albo po prostu samotne wieczory filmowe. To, co włożymy do placka, zależy tak naprawdę od naszego gustu – mogą to być sałaty, różne warzywa, owoce czy farsze. Poniżej przedstawiamy przepis na roladki z wędzonym łososiem – tak dobre, że ciężko nie sięgnąć po kolejną.
Roladki z tortilli ze zdrowymi dodatkami
Łosoś to bardzo wdzięczna ryba sprawdzająca się w wielu rodzajach dań. Warto wybrać produkt wędzony na zimno – jest krócej zdatny do spożycia, ale za to posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby wędzone na gorąco.
Wędzony łosoś zawiera niezbędne do życia endogenne i egzogenne aminokwasy. To znaczy, że znajdują się w nim także takie aminokwasy, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć sam i muszą być dostarczane z pożywieniem. Ponadto ryby te są także bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest ich mniej niż w świeżych łososiach, ale za to produkt wędzony może być dłużej przechowywany w domowych warunkach.
Wędzone na zimno łososie zawierają również cenne składniki mineralne – między innymi potas, fosfor, żelazo czy miedź. Ryby utrwalone poprzez proces wędzenia są dozwolone w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać.
Składniki na roladki z tortilli z wędzonym łososiem
Zrobienie pysznych roladek z tortilli z łososiem zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut. Można przygotować je nawet podczas niezapowiedzianej wizyty. Gwarantujemy, że wszyscy goście na domowym spotkaniu będą zachwyceni taką przekąską. Oto czego potrzebujemy do wykonania tej doskonałej przystawki:
5 placków tortilliopakowanie ulubionego serka śmietankowego200 g wędzonego łososiaświeży zielony ogórek2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz
Szybkie roladki z tortilli – przepis
Placki tortilli rozkładamy na blacie, desce albo dużym talerzu. Każdy z nich smarujemy warstwą ulubionego kremowego serka. Tak przygotowane tortille posypujemy posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli oraz pieprzu.
Na plackach tortilli układamy kawałki wędzonego łososia. Staramy się trzymać środka placka – nie zajmujemy całej jego powierzchni, żeby dał się potem zwinąć. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na tortillach obok łososia w rządku albo dwóch.
Placek zwijamy w dość ciasny rulon i mocno ściskamy. Możemy posłużyć się serkiem śmietankowym, by nieco skleić ze sobą brzegi. Warto także pomóc sobie folią spożywczą – zawinięte w nią ciasto będzie się lepiej trzymało. Jeśli mamy czas, zrolowane tortille odkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na roladki o grubości mniej więcej 3 cm. Chłodzenie w lodówce sprawi, że placki będą łatwiejsze do pokrojenia, ale nie jest obowiązkowe – możemy ten etap pominąć, jeśli goście zjawią się lada chwila.
Tak przygotowane przepyszne roladki z tortilli możemy podawać zaraz po zrobieniu albo odłożyć je do lodówki na kilka godzin. Danie szczególnie dobrze przyjmie się na wszelkiego rodzaju imprezach i spotkaniach domowych. Gwarantujemy, że każdy będzie zadowolony z takiej przekąski, a roladki znikną ze stołu w mgnieniu oka.