Smakosze.pl Porady Po prostu wlej colę do mąki. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tej sztuczki, jest na medal
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Po prostu wlej colę do mąki. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tej sztuczki, jest na medal

5 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cola to nie tylko napój do picia. Okazuje się, że ten znany na całym świecie trunek ma także inne zastosowanie. Wystarczy, że połączysz go z innymi składnikami na ciasto i nie uwierzysz, co z tego wyjdzie. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi i poznasz nietypowy przepis.

Zaskakujący chleb

Okazuje się, że jeden z ulubionych napojów świata, jakim jest cola, to także świetny dodatek do ciasta na chleb . Wiem, jak to brzmi, ale naprawdę musisz wypróbować ten patent. Słodki napój jest mocno gazowany, dzięki czemu ciasto wyjdzie odpowiednio pulchne i napowietrzone, a sam chleb lekki i sprężysty.

W dodatku smak takiego chleba jest po prostu doskonały, a według wielu także lepszy niż ze sklepu. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę. Dlatego czym prędzej poznaj przepis i upiecz według niego pieczywo, które zachwyci wszystkich domowników.

ciasto na chleb.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Słoikiem i cukrem pozbyłam się gniazda rybików. Nie miały szans

Ciasto na chleb z nietypowych składników

Główny składnik tego chleba już znasz. Niezbędna jest również mąka, drożdże oraz przyprawy, dzięki którym wypiek nabierze odpowiedniego smaku. Produktów, jak na każdy chleb, nie ma zbyt wiele, dzięki czemu na jego przygotowanie nie wydasz wiele pieniędzy. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej. Trzymaj się podanych propozycji, a chleb wyjdzie doskonały. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału AZIZA GOTOVIT , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 250 ml Coca-Coli
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 żółtko
  • sezam

Przepis na chleb z colą

Do dużej miski przesiej mąkę. Wsyp cukier, sól oraz drożdże. Wymieszaj składniki, a następnie zalej je colą. Dodaj także olej i mleko. Ponownie wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Następie zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto i uformuj z niego okrągły, lecz płaski chleb. Za pomocą palców wykonaj wzorki, jak na poniższym zdjęciu, a następnie posmaruj wierzch chleba roztrzepanym żółtkiem i obsyp sezamem. Piecz go w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Kiedy wystygnie, krój na kawałki i częstuj domowników.

chleb.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe
Weź do ręki i zjedz chwilę przed snem. Organizm ci się odwdzięczy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy