Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe
Kotlety mielone pomimo doskonałego smaku, mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tradycyjnego dania. Wypróbuj ten przepis na mielone, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.
Jak obiad, to tylko z kotletami mielonymi
Polska kuchnia obfituje w różnorakie i smaczne dania, a mimo wszystko to kotlety mielone skradły serca wszystkich miłośników jedzenia. Nic dziwnego, bo ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze smakuje naprawdę dobrze. Okazuje się, że mogą być jeszcze lepsze.
Wszystko za sprawą jednego składnika, który nada kotletom obłędnego smaku. Ten przepis na mielone skradnie twoje serce i będziesz przyrządzała je tylko w ten sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki to składnik oraz jak przygotować z nim kotlety.
Weź do ręki i zjedz chwilę przed snem. Organizm ci się odwdzięczyKotlety mielone z nietypowym składnikiem
Aby kotlety mielone smakowały wyśmienicie, należy dodać do nich jedno niestandardowe warzywo. I wcale nie chodzi o czosnek lub pora, a o seler. Z tym dodatkiem nabiorą doskonałego korzennego smaku, który z całą pewnością doceni twoja rodzina. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego składnika, a kotlety mielone wyjdą idealne.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g selera
- 1 bułka kajzerka
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na mielone z selerem
Bułkę przełóż do miski i zalej ją mlekiem. Następnie obierze seler, umyj go i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż oba warzywa.
Do miski przełóż mięso, odciśniętą bułkę oraz podsmażone składniki. Wbij jajko i wsyp pieprz, sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety mielone, a następnie każdego z nich obtocz w bułce tartej.
Na patelni ponownie rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na nietypową szarlotkę oraz sprawdź najnowsze promocje w Lidlu.