Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.11.2024 12:58

Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe

kotlety mielone
Fot. YouTube/ Mniamer

Kotlety mielone pomimo doskonałego smaku, mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tradycyjnego dania. Wypróbuj ten przepis na mielone, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób. 

Jak obiad, to tylko z kotletami mielonymi

Polska kuchnia obfituje w różnorakie i smaczne dania, a mimo wszystko to kotlety mielone skradły serca wszystkich miłośników jedzenia. Nic dziwnego, bo ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze smakuje naprawdę dobrze. Okazuje się, że mogą być jeszcze lepsze.

Wszystko za sprawą jednego składnika, który nada kotletom obłędnego smaku. Ten przepis na mielone skradnie twoje serce i będziesz przyrządzała je tylko w ten sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki to składnik oraz jak przygotować z nim kotlety. 

seler.jpg
Fot. Canva/Mark_VB
Weź do ręki i zjedz chwilę przed snem. Organizm ci się odwdzięczy

Kotlety mielone z nietypowym składnikiem

Aby kotlety mielone smakowały wyśmienicie, należy dodać do nich jedno niestandardowe warzywo. I wcale nie chodzi o czosnek lub pora, a o seler. Z tym dodatkiem nabiorą doskonałego korzennego smaku, który z całą pewnością doceni twoja rodzina. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego składnika, a kotlety mielone wyjdą idealne.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g selera
  • 1 bułka kajzerka
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na mielone z selerem

Bułkę przełóż do miski i zalej ją mlekiem. Następnie obierze seler, umyj go i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż oba warzywa. 

Do miski przełóż mięso, odciśniętą bułkę oraz podsmażone składniki. Wbij jajko i wsyp pieprz, sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety mielone, a następnie każdego z nich obtocz w bułce tartej.

Na patelni ponownie rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na nietypową szarlotkę  oraz sprawdź najnowsze promocje w Lidlu

smązenie kotetów.jpg
Fot. Canva/Proffesor25