Smakosze.pl Przepisy Podczas postu nie musisz rezygnować ze schabowego. Mięso zastąpisz niedrogim warzywem
Canva / izzzy71

Podczas postu nie musisz rezygnować ze schabowego. Mięso zastąpisz niedrogim warzywem

13 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Schabowe bez schabu? Takie danie jest jak najbardziej możliwe do wykonania. Mięso z łatwością zastąpisz tanim warzywem, które możesz kupić za dosłownie kilka złotych. Kotlety schabowe z selera są doskonałą alternatywą dla tych klasycznych zarówno w czasie postu, jak i w diecie wegetariańskiej.

Warzywo na kotlety schabowe z selera najpierw obgotowuje się w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Dzięki temu staje się miękkie i przenika smakowitym smakiem. Następnie selera wystarczy zapanierować i usmażyć. To pyszny, szybki i zdrowy obiad bez dodatku mięsa.

Przepis na kotlety schabowe z selera

Składniki:

  • 1 duży seler

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz ziołowy lub czarny

  • papryka słodka

  • mąką i bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak usmażyć zaskakujące kotlety schabowe z selera?

Warzywo na kotlety schabowe z selera umyj, obierz i pokrój w plastry . Każdy z nich powinien być grubości ok. 1 cm. W garnku zagotuj wodę, następnie osól ją i wrzuć do niej 2 ząbki obranego i zgniecionego czosnku. Do garnka włóż plastry selera i gotuj je przez ok. 10 minut, aż zmiękną i nabiorą smaku .

Ugotowane plastry selera oprósz z obu stron przyprawami . Pamiętaj, że części słonego smaku warzywo nabrało podczas gotowania. Doprawione warzywo następnie zapanieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej .

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety schabowe z selera smaż z obu stron na złocisty kolor . Potrawa najlepiej smakuje podana od razu po usmażeniu. Domownicy będą zachwyceni.

Kotlety schabowe z selera wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką . W czasie postu możesz raczyć się wyśmienitymi kotletami mielonymi bez mięsa . Rybne kotlety doskonale sprawdzą się przez cały rok .

seler
seler

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy