Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy
Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.
Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.
Przepis na puchate domowe racuchy bez drożdży i sody
Składniki:
1 szklanka mąki typu 450
3 jajka
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
olej do smażenia
Jak usmażyć pyszne racuchy bez drożdży i sody?
Aby przygotować racuchy bez drożdży i sody zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj do niej oba rodzaje cukru i miksuj jeszcze ok. 1 minuty, aż piana zrobi się wyraźnie błyszcząca.
Do ubitej piany zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Na tym etapie możesz do całości dolać również łyżeczkę octu, aby zapobiec wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia. Pianę na racuchy bez drożdży i sody miksuj możliwie krótko, tylko do wymieszania składników.
Do miski z ubitą pianą przesiej mąkę. Składniki ciasta na racuchy bez drożdży i sody wymieszaj delikatnie za pomocą kuchennej szpatuły. Mąkę przesiewaj porcjami, za każdym razem łącząc całość w jednolitą gładką masę.
Na patelni rozgrzej porcję oleju. Łyżką nakładaj na niego porcje ciasta na racuchy bez drożdży i sody. Smaż na niewielkiej mocy palnika na rumiany kolor z obu stron. Racuchy podawaj najlepiej od razu po usmażeniu, udekorowane cukrem pudrem. Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego racuchy wychodzą wyjątkowo smakowite. Sprawdź nasz niezawodny przepis na klasyczne racuchy drożdżowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
Fatalne wieści dla milionów Polaków. Najnowsze podwyżki cen nie oszczędzą nikogo
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama