Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 07:57

Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy

racuchy bez drożdży i sody
Canva / Mariha-kitchen

Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.

Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.

Przepis na puchate domowe racuchy bez drożdży i sody

Składniki:

  • 1 szklanka mąki typu 450

  • 3 jajka

  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak usmażyć pyszne racuchy bez drożdży i sody?

Aby przygotować racuchy bez drożdży i sody zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj do niej oba rodzaje cukru i miksuj jeszcze ok. 1 minuty, aż piana zrobi się wyraźnie błyszcząca.

Do ubitej piany zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Na tym etapie możesz do całości dolać również łyżeczkę octu, aby zapobiec wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia. Pianę na racuchy bez drożdży i sody miksuj możliwie krótko, tylko do wymieszania składników.

Do miski z ubitą pianą przesiej mąkę. Składniki ciasta na racuchy bez drożdży i sody wymieszaj delikatnie za pomocą kuchennej szpatuły. Mąkę przesiewaj porcjami, za każdym razem łącząc całość w jednolitą gładką masę.

Na patelni rozgrzej porcję oleju. Łyżką nakładaj na niego porcje ciasta na racuchy bez drożdży i sody. Smaż na niewielkiej mocy palnika na rumiany kolor z obu stron. Racuchy podawaj najlepiej od razu po usmażeniu, udekorowane cukrem pudrem. Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego racuchy wychodzą wyjątkowo smakowite. Sprawdź nasz niezawodny przepis na klasyczne racuchy drożdżowe.

Canva / fullempty
Canva / fullempty

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: