Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 08:59

Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę

jarmuż
Canva / VezzaniPhotography

Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty, która od kilku lat powoli zyskuje u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem intensywnie zielone liście kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów. Z niezwykle wartościowych liści jarmużu możesz w prosty sposób przygotować zdrowe i chrupiące chipsy.

Jarmuż wśród innych roślin kapustnych wyróżnia się niezwykle złożonym smakiem. W zależności od warunków uprawy może mieć nutę słodkawa i delikatną lub wyraźnie wyczuwalny pieprzowy wręcz posmak. Ze względu na wartości odżywcze warto spożywać go przynajmniej raz w tygodniu. Poniżej znajdziecie niezawodny sposób, jak pomysłowo wprowadzić go do swojej diety.

Właściwości jarmużu są doprawdy zaskakujące. Znajdziemy w nim bogactwo witamin C, K oraz A. Zawartością wapnia bije na głowę mleko, a dzięki obecności kwasu omega-3 wspomaga funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy i wpływa pozytywnie na pracę serca.

Przepis na niezwykle zdrowe chipsy z jarmużu

Składniki:

  • liście jarmużu

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • czosnek granulowany

  • zioła prowansalskie

Jak w prosty sposób zamienić jarmuż w wartościowe chipsy?

Liście jarmużu dokładnie umyj i osusz. Porwij je na mniejsze kawałki, wielkością porównywalną do dużych ziemniaczanych chipsów. Tak przygotowaną roślinę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Jarmuż polej odrobiną oliwy z oliwek. Następnie przypraw go solą, czosnkiem i ziołami. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego także inne ulubione przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj dłońmi tak, aby liście były równomiernie obtoczone oliwą i przyprawami.

Piekarnik rozgrzej do 100 stopni. Jarmuż piecz przez ok. 20 minut, po 10 minutach przewróć go na drugą stronę. Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia rośliny. Po wyjęciu z piekarnika pyszne chrupiące chipsy z jarmużu są gotowe do pałaszowania. Z liści jarmużu możesz przygotować bogaty w witaminy koktajl. Niezwykłą zieloną roślinę z powodzeniem dodasz do soczystych kotletów mielonych.

Canva / agrobacter
Canva / agrobacter

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: