Smakosze.pl Porady Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Źródło własne

Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo

23 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Od pewnego czasu stosuję pewną kuchenną sztuczkę. Gdy coś smażę na patelni, przykrywam ją durszlakiem. Znajomi dziwili się, czemu tak robię. Od kiedy wiedzą czemu, sami to stosują. Do tego samego zachęcam też ciebie.

Smażenie nigdy nie było prostsze

Smażenie jest w kuchni podstawową metodą obróbki termicznej. Z upodobaniem stosujemy ją do przygotowania mięsa. Takie działanie ma jednak swoje minusy, z które potrafią zepsuć humor każdemu. Za chwilę sprawię, że zapomnisz o nich raz na zawsze.

Wielu nie wyobraża sobie potraw bez smażenia. Gotowanie lub duszenie nie nadaje potrawą takich samych efektów smakowych. Jak zyskać perfekcyjnie przygotowane danie, a potem nie spędzić mnóstwa czasu na sprzątaniu bałaganu? Koniecznie dowiedz się z dalszej części tekstu.

smażenie mięsa.jpg
Canva / bprangerboohe
Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdy

Jedno smażenie i dużo sprzątania

Smak, smakiem, ale nie ukrywajmy, że już po jednym smażeniu mamy sporo do sprzątania . Niestety rozgrzany olej ma taką właściwość, że potrafi strzelać. Zachlapuje przy tym wszystko, co znajdzie się na jego drodze. To sprawia, że po zakończeniu smażenia zostaje nam sporo sprzątania.

Czy jest sposób na uniknięcie bałaganu podczas smażenia ? Wiele osób w tym celu przykrywa patelnię pokrywką. Niestety nie wpływa to dobrze na finalna obróbkę mięsa . Za chwilę zdradzę, jak tego uniknąć.

Oto moja ulubiona sztuczka kuchenna. Do tego jest sprawdzona i skuteczna. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w zasięgu ręki . Po prostu sięgnij do szafki po najzwyklejszy durszlak.

Jak uniknąć pryskania oleju po całej kuchni?

Istnieje metoda, która pozwala smażyć i zachować przy tym czystość. Sprawi, że wystarczy umyć tylko dwa naczynia. Zdziwiona? Ja też byłem, ale sztuczka z durszlakiem naprawdę działa .

Pewnie się dziwisz, dlaczego durszlak, który służy do odcedzania, a nie przykrywania . Odpowiedź jest bardzo prosta. Z patelni przykrytej pokrywką, woda nie ma możliwość odparowania . Wtedy mięso, zamiast się smażyć, dusi się.

Dzięki durszlakowi, który ma spore otwory, woda wyparowuje, a mięso się smaży . Koniecznie wypróbuj tę sztuczkę podczas kolejnego smażenia.

Sprawdź koniecznie ten sposób na pyszny i uniwersalny sos . Te dodatek w surówce z marchewki pasuje tam jak ulał .

durszlak.jpg
Canva/@Nicholas Free
To mój ulubiony przepis na pączki. Z tym dodatkiem wychodzą lepiej niż z drogiej cukierni
Strzelczyk wziął kiełbasę i pokazał cudowny patent na obiad. Wszystko zrobił w jednym garnku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy