To mój ulubiony przepis na pączki. Z tym dodatkiem wychodzą lepiej niż z drogiej cukierni
Już niedługo Tłusty Czwartek, a wraz z nim obłędnie pyszne pączki. Polecam przepis na te smakołyki z pewnym dodatkiem, który sprawia, że wychodzą wprost rewelacyjnie. Przy nich pączki z drogiej cukierni wypadają słabo.
Pączki z dodatkiem, który podkręca ich smak
Tłusty Czwartek dostarczy nam słodkich wrażeń. Pączki, faworki i inne rarytasy tego dnia będą królowały na stołach Polaków. Według dawnych wierzeń zjedzenie pączka miało zapewnić szczęście i dostatek. Dlatego tego dnia cieszmy się smakiem tych smakołyków.
Polecam przepis na pączki, które wychodzą rewelacyjnie. Są obłędnie pyszne, delikatne i tak bardzo puszyste. Zachowują swoją świeżość długo, a wszystko to dzięki pewnemu dodatkowi. Do ciasta trafia bowiem ziemniak. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Haneczki. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Strzelczyk wziął kiełbasę i pokazał cudowny patent na obiad. Wszystko zrobił w jednym garnkuJak zrobić pączki z ziemniakami?
Składniki:
- 350 g mąki
- 50 g cukru
- ¼ kg ugotowanych ziemniaków
- 20 g drożdży
- 2 jajka
- 40 g roztopionego masła
- 50 g ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- marmolada lub inne nadzienie
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie pączków zacznij od przesiania mąki do miski i zrobienia wgłębienia. Rozdrobnij drożdże, wlej mleko i rozmieszaj. Wbij jajka, dodaj rozgniecione ugotowane ziemniaki i wymieszaj. Na początku ciasto wyrabiaj łyżkę, a potem ręką.
Do ciasta wlej roztopione masło i dalej wyrabiaj ciasto. Następnie przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Możesz wykorzystać też piekarnik i ciasto wstawić na 30 stopni. Powinno podwoić swoją objętość. Stolnice posyp mąką i połącz z nią.
Puszyste pączki najlepsze na Tłusty Czwartek
Ciasto delikatnie rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka. Możesz jeszcze je rozwałkować i wrzuć na głęboki gorący olej. Gdy będą z dwóch stron rumiane, to możesz je wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie nadziej marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem. Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki wychodzą niezwykle puszyste, delikatne i pyszne. Będą doskonale smakować w Tłusty Czwartek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki z przepisu babci. Podawaliśmy też legendarny przepis siostry Anastazji na pyszne rogaliki.