Nie ma szybszego sposobu na sos czosnkowy. Smakuje lepiej niż z restauracji
Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.
Idealny sos czosnkowy
Różnego rodzaju zestawienia najpopularniejszych dań pokazują, że do najczęściej jadanych obiadów na wynos Polacy najbardziej lubią sos czosnkowy. To, obok pomidorowego, niezbędny dodatek do pizzy. Coraz częściej jadamy go także z frytkami czy kebabem.
Jednak wiele hurtowo przygotowywanych sosów pozostawia wiele do życzenia. Do ich największych wad należą przesadzona słodycz i zbyt mało wyczuwalny czosnkowy posmak. Warto więc nauczyć się przygotowywać idealny sos czosnkowy samemu. Wychodzimy od tego prostego przepisu.
Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezonPrzygotowujemy sos na bazie jogurtu i majonezu
W tym przepisie najważniejszy jest świeży czosnek. Ten sproszkowany sprzedawany w torebkach ma swoje zastosowania, ale nic nie zamieni świeżych ząbków jako składnika sosu. Przygotowanie tego sosu zajmuje kilka minut, a mocy nabiera on z czasem, w miarę jak czosnek oddaje swój smak.
Składniki
- 3 średnie ząbki czosnku
- 75 g skyru naturalnego
- 75 g majonezu (lub kolejne 75 g skyru)
- Opcjonalnie: odrobina posiekanego koperku
- Sól i biały pieprz do smaku
- Szczypta pieprzu cytrynowego lub pół łyżeczki soku z cytryny
Sos z posiekanym czosnkiem
Przygotowanie tego sosu nie wymaga specjalnego przepisu. Ot, mieszamy składniki w miseczce i dajemy im kwadrans na przegryzienie się. Warto jednak poświęcić chwilę na dokładne posiekanie czosnku. Dopiero kiedy drobinki rozprowadzą się w majonezowo-jogurtowej mieszance, otrzymamy prawdziwy sos czosnkowy.
Oczywiście najłatwiejszym rozwiązaniem jest użyć praski. Nie jest ona jednak konieczna. Szybszą metodą jest obranie czosnku poprzez zmiażdżenie go, co rozwiązuje dwa problemy naraz. Ząbek czosnku układamy na desce do krojenia, przykrywamy go płazem noża i silnie dociskamy lub uderzamy w nóż od góry. Odrzucamy – luźne teraz – łupinki otaczające ząbek i mamy czosnek rozwarstwiony wzdłuż włókien. Wystarczy teraz posiekać go w poprzek i otrzymujemy składnik sosu. Mieszamy go z pozostałymi i odstawiamy do przegryzienia smaków.
Wypróbuj też przepis na deser na bazie brzoskwiń i mleka oraz dowiedz się, co smakowitego zrobić ze skórkami po mandarynkach.