Podwyżki cen żywności się nie zatrzymują
Wzrost cen żywności niestety nie wyhamował wraz z początkiem nowego roku. Dwa pierwsze tygodnie stycznia to czas, w którym koszt wielu produktów w hurcie nadal wykazywał tendencję zwyżkową. Wszystko przez ograniczoną podaż i słabsze zbiory. Ta sytuacja przełożyła się na jeszcze większe koszty zakupów spożywczych.
Jak podała Rzeczpospolita, z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w pierwszych dwóch tygodniach 2022 r. ceny w hurcie tylko rosły, czasami nawet wzrost był dwucyfrowy na przestrzeni tygodnia. Choć ceny masła się ustabilizowały, to coraz droższe są mięso, sery i olej. Analiza cen w sklepach nie jest optymistyczna.
Ceny żywności nadal idą w górę
Produkty zbożowe z początkiem roku zdrożały w hurcie. Według danych, na które powołuje się Rzeczpospolita, w pierwszym tygodniu stycznia ceny mąki tortowej 450 były wyższe o przeszło 22%, a mąki wrocławskiej 500 o ponad 23%.
Ceny mięsa drobiowego również poszły w górę. Według oficjalnych danych, za udźce z indyka w hurcie trzeba było zapłacić aż o 5,5% więcej, podczas gdy koszt filetu z piersi kurczaka wzrósł o 3,9% w porównaniu tydzień do tygodnia.
Także cena serów żółtych wzrosła. Gouda w pierwszym tygodniu 2022 r. kosztowała o 1,3% więcej niż w końcówce 2021 roku. W drugim tygodniu tego miesiąca cena poszła w górę o kolejne 1,4%.
Ogromna dynamika zmian cen oleju rzepakowego
Najlepszy tłuszcz do smażenia kosztuje naprawdę sporo. Już w listopadzie za litr produktu trzeba było zapłacić aż 9,99 zł. Obecnie cena sięga nawet 10,99 zł za butelkę. Sytuacje kształtują gwałtowne zmiany kosztu tego surowca w hurcie.
Pierwsze tygodnie stycznia przyniosły niepokojącą obserwację:
„Cena [oleju rzepakowego — przyp.red.] w hurcie wzrosła o 8,8%, by potem spaść o 3,1%. W sumie była jednak wyższa niż pod koniec zeszłego roku i widać to w cenach na sklepowych półkach” - tak komentuje sytuację dziennik Rzeczpospolita.
Pozostaje mieć nadzieję, że i tu doczekamy się stabilizacji kosztu.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: money