Smakosze.pl Przepisy Pokroiła w plastry, ułożyła na blaszce i zapiekła. Przepis przepyszny, dokładki murowane
Fot. YouTube/ricettegolose97

Pokroiła w plastry, ułożyła na blaszce i zapiekła. Przepis przepyszny, dokładki murowane

24 sierpnia 2024

Marzy ci się pyszne danie, które zrobisz bez trudu? W takim razie poznaj przepis, który właśnie taki efekt zagwarantuje. Doskonała zapiekanka będzie w sam raz na rodzinny obiad. Każdy poprosi o dokładkę tego pysznego i efektownego dania.

Zapiekanka z bakłażana prosta i pyszna

Gdy nie mam ochoty na skomplikowane czynności w kuchni, a chcę szybko przyrządzić pyszny posiłek, to robię jedno. Korzystam z tego przepisu . Zawsze się sprawdza, wychodzi, a danie smakuje, że palce lizać. Tak posiłek przyrządzam w banalnie prosty sposób.

Biorę bakłażana, kroję go w plastry i układam na blaszce. Reszta należy już do piekarnika. Niebawem wyborna zapiekanka z bakłażana trafia na stół. Rodzina się nią zajada i prosi o dokładki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ricette golose 97. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zapiekanka
Fot. YouTube/ricettegolose97
Bosacka nie wytrzymała, zaczęła mówić o zakrętkach. Ujawniła całą prawdę

Jak zrobić zapiekankę z bakłażana?

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mozzarelli

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 100 g mozzarelli

Przygotowanie zapiekanki zacznij od umycia bakłażanów, odcięcia końcówek i pokrojenia warzyw w plastry. Blaszkę wyłóż papierem, posyp ją mozzarellą i ułóż na niej plastry bakłażana. Teraz wymieszaj oliwę z solą i pieprzem. Sosem posmaruj warzywa. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

W tym czasie zajmij się farszem do zapiekanki . Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, paprykę i wymieszaj. Duś kilka minut pod przykryciem. Wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Duś 5 minut pod przykryciem.

Zapiekanka z bakłażana, czyli pyszności na talerzu

Teraz bakłażany wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie farsz i rozprowadź. Danie posyp mozzarellą i zwiń w rulon. Wierch rolady posyp znów mozzarellą. Ponownie zapiekaj przez 5 minut . Po upływie tego czasu zapiekankę od razu podawaj. Wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje.

Danie rozpływa się w ustach, jest wyraziste w smaku i pyszne. Taka zapiekanka z bakłażana zachwyci całą rodzinę. Gwarantuję, że na jednej dokładce się nie skończy. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób Anna Bardowska gotuje rosół. Informowaliśmy o wysypie grzybów w polskich lasach.

zapiekanka
Fot. YouTube/ricettegolose97
Starła ser, wrzuciła do miski i zrobiła farsz. Pierogi od Wachowicz to hit nad hitami
Te urządzenia w kuchni pożerają prąd jak szalone. Wychodząc z domu, odłącz je z kontaktu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy