Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Bardowska gotuje rosół inaczej niż wszyscy. Dla naszych babć byłoby to nie do pomyślenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.08.2024 07:00

Bardowska gotuje rosół inaczej niż wszyscy. Dla naszych babć byłoby to nie do pomyślenia

ania bardowska i rosół
fot. instagram.com/ania.bardowska; Canva

Gwiazda telewizyjnego programu „Rolnik szuka żony”, a także mediów społecznościowych, podzieliła się swoim przepisem na rosół. Gotuje go na klasycznym miksie mięsa drobiowego i wołowego, ale obrabia je zupełnie inaczej niż nakazuje tradycja.

Rosół Bardowskiej

Kariera Ani Bardowskiej zaczęła się od programu „Rolnik szuka żony”. Ponieważ Grzegorz Bardowski żonę znalazł, ta, doczekawszy się dwójki dzieci, zajmuje się domem i profilami w mediach społecznościowych. Dzieli się tam poradami i przepisami kulinarnymi.

Jednym z nich jest ten na rosół. Okazuje się, że sposób, według którego gwiazda przygotowuje to danie, różni się od większości swoich odpowiedników. Tradycyjny rosół gotujemy przecież na surowym mięsie. Zalewamy je zimną wodą i szumujemy, a potem wygotowujemy smak.

rosół z mięsem

Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

Rosół z przypieczonego mięsa

Bardowska ma inny pomysł. Mięso przed ugotowaniem piecze. Dzięki temu rosół ma nabrać głębi smaku. Warzyw gospodyni już nie podpieka, nie licząc oczywiście cebuli, która obrobiona w ten sposób nadaje niezwykłego smaku i przede wszystkim koloru wywarowi. Bardowska zdradza, że przepis ten zainspirowało Koło Gospodyń Wiejskich.

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • Szponder wołowy
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Por
  • Cebula
  • Natka pietruszki i lubczyk
  • Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe

Sposób na wywar z pieczonego mięsa

Mięso oprószamy solą i układamy w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, pora związujemy, by mieścił się do garnka. Cebulę przekrawamy na pół i pieczemy na suchej patelni, aż będzie opalona. 

Wszystkie składniki, razem z upieczonym mięsem, umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.

Wypróbuj też przepisy na polonezy schabowe Wachowicz i dżem gruszkowy.

kurczak w rosole