Smakosze.pl Produkty Polacy nagminnie popełniają 1 błąd. Takim bigosem można się poważnie zatruć
Fot. Canva/lvinst

Polacy nagminnie popełniają 1 błąd. Takim bigosem można się poważnie zatruć

7 stycznia 2025

Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością.

Bigos, czyli uwielbiane danie

Bigos pachnie kiszoną kapustą, boczkiem i grzybami. Podajemy go na święta, Sylwestra i Nowy Rok. Nie może go zabraknąć na żadnej z imprez . Smakuje, syci i dodaje energii do dalszej zabawy. Gotujemy całe gary bigosu, bo wiemy, że się przyda.

Nadmiar bigosu trafia wówczas do zamrażarki, a potem, po odmrożeniu na nasz stół . Nic się nie zmarnuje i bigos zawsze zjemy ze smakiem. Jak mrozić bigos ? Kilka zasad ma znaczenie dla naszego zdrowia. Podpowiadamy, o czym koniecznie pamiętać podczas mrożenia bigosu.

bigos
Fot. Canva/Dar1930
Tutaj masło podrożało do absurdalnego poziomu. Rosną też kwoty za kawę i czekoladę

Jak mrozić bigos?

Bigos musimy podzielić na porcje, a potem włożyć do zamrażarki. Użyjemy go, gdy przyjdzie nam apetyt na to pyszne danie . Równie dobrze w ten sposób bigos można przyrządzić przed świętami i innymi okazjami. Potem wystarczy odgrzać i podać na stół.

To ułatwi nam pracę w kuchni. Pamiętajmy, że bigos możemy mrozić do 6 miesięcy . Wcześniej odpowiednio musimy go zamrozić. Dlatego porcjujemy zawsze zimy bigos . Ciepłego nigdy nie wkładamy do zamrażarki. Bigos wkładamy do specjalnych pojemniczków, które są przeznaczone do mrożenia.

Tego błędu nie popełniaj

Mrożony bigos po wyjęciu z zamrażarki od razu nadaje się do odmrożenia . Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, pojemnik można podlać ciepłą wodą. Potem bigos przełożyć do garnka, znów podlać wodą i podgrzać przez 15 minut.

Jednak nigdy rozmrożonego bigosu nie mroźmy ponownie. W daniu mogą rozwinąć się bakterie, które spowodują zatrucie pokarmowe. To może być groźne dla naszego zdrowia. Bigos nieodpowiednio przechowywany psuje się. Mięso brzydko pachnie, a kapusta wydziela sfermentowany zapach. Pisaliśmy, jak zrobić smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Polecaliśmy przepis na sałatkę z lat 90-tych, która teraz też będzie smakować.

bigos
Fot. Canva/rlat

Źródło: mojegotowanie.pl

Rozgnieć banany widelcem i wbij jajka. Szybkie śniadanie na medal
Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda jak z cukierni i jest bez pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy