Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda jak z cukierni i jest bez pieczenia
To pomarańczowe ciasto na biszkoptowym spodzie jest bardziej ekspresowe w wykonaniu, niż można by podejrzewać. Przygotowujemy je ze świeżego soku pomarańczowego i mlecznej masy. To sprawia, że jest w smaku inne niż wszystkie – kwaskowe, orzeźwiające i pyszne.
Ciasto bez pieczenia
Niektóre desery wyglądają na o wiele bardziej skomplikowane niż są w rzeczywistości. Za efekt wow tego ciasta odpowiada tylko sposób nakładania ciasta do formy. Zastygła budyniowa masa ze świeżych składników po rozkrojeniu zrobi wrażenie, jakby pochodziła od mistrza cukiernictwa.
Do pełni szczęścia w tym cieście brakuje już tylko wykończenia bitą śmietaną i biszkoptowego spodu, który przygotowujemy z gotowych składników. Są nimi tak uwielbiane w tiramisu podłużne biszkopty, zwane czasem kocimi języczkami. Dzięki połączeniu ich z pomarańczowym smakiem i dodatkowi mascarpone otrzymujemy deser o wyraźnie śródziemnomorskich skojarzeniach.
Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkęDeser pomarańczy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Fatto in Casa da Alba. Ich wersja wykończona jest świeżą skórką pomarańczową startą na tarce o grubych okach. Warto jednak pamiętać, by skórki nie trzeć zbyt głęboko – potrzebujemy tylko wierzchniej warstwy, a nie białej otoczki spod spodu.
Składniki
- 500 ml świeżego soku pomarańczowego
- 500 ml mleka
- 180 g podłużnych biszkoptów namoczonych w soku pomarańczowym
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 g mascarpone
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 36%
Szybkie ciasto pomarańczowe
Otwieraną formę do ciasta wykładamy namoczonymi w soku pomarańczowym biszkoptami. W ten sposób układamy gęsto (przycinając, jeśli trzeba) spód tortownicy. Po jednym poziomym rzędzie biszkoptów układamy także wzdłuż brzegów.
W rondelku mieszamy sok pomarańczowy z połową cukru i połową skrobi. Stawiamy na palniku o niewielkiem mocy i podgrzewamy. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy masło i gotujemy, póki nie będzie dość gęste, by dawać się wylać, ale łatwo stężeć.
W drugim rondelku w ten sam sposób przygotowujemy mleko. Miksujemy je z 20 g mascarpone. Następnie dodajemy drugą połowę skrobi i cukru oraz cukier waniliowy. Mieszamy, podgrzewając, aż konsystencja obu mas będzie podobna.
Oba składniki wylewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Jeśli będziemy wylewać i rozprowadzać na zmianę, uzyskamy po stężeniu ładny wzór. Po wylaniu całego ciasta, odstawiamy je na 4 godziny do lodówki.
W misce miksujemy mascarpone ze śmietanką kremówką. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą bitą śmietanę. Stężałe ciasto smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Posypujemy otartą lub kandyzowaną skórką pomarańczową albo wiórkami czekolady.
Wypróbuj też przepis na sałatkę rybną i sposób na miękkie mięso na gulasz.
Źródło: YouTube/Fatto in Casa da Alba