Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Ten cynamon uszkadza wątrobę
Cynamon jest przyprawą, która doskonale podkręca smak porannej kawy, czy zimowej herbaty. Jest również wyśmienitym dodatkiem do naleśników, deserów, ciast, a nawet dań głównych. Niestety mało kto zwraca uwagę na etykietę przyprawy przed zakupem. Ten rodzaj cynamonu uszkadza wątrobę.
Cynamon cynamonowi nierówny
W sklepach znajdziemy cynamon mielony i cały. Zanim jednak sięgniemy po przyprawę, koniecznie sprawdźmy kraj jej pochodzenia. To kluczowe dla naszego zdrowia. W sprzedaży znajduje się bowiem cynamon cejloński oraz cynamon chiński.
O ile cynamon cejloński jest niezwykle zdrową przyprawą, tak cynamon chiński w nadmiarze staje się trucizną. Wszystko przez ogromne ilości kumaryny. Związek ten spożywany regularnie uszkadza wątrobę.
Polacy nie znają, a właśnie trwa sezon. Zrobisz z nich pyszną sałatkęJak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego?
Przy zakupie całych lasek cynamonu, oprócz sprawdzenia kraju pochodzenia, koniecznie sprawdź ich wygląd. Są bowiem zasadnicze różnice między cynamonem cejlońskim, a chińskim. Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor przyprawy. Cynamon cejloński jest jasnobrązowy. Cynamon chiński natomiast posiada ciemną, rdzawo- brązową barwę.
Kolejną rzeczą wartą uwagi jest kształt. Gdy przyjrzymy się lasce cynamonu cejlońskiego, zauważymy, że w środku przyprawa jest bardzo delikatnie zwinięta w rulonik. Cała laska jest również krucha. Cynamon chiński jest twardy. Zauważymy również, że zwiniętych warstw w lasce jest znacznie więcej.
Dlaczego warto włączyć do diety cynamon cejloński?
Cynamon cejloński podkreśla smak uwielbianych napojów i dań głównych. Wykazuje także silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Cynamon cejloński poprawia wrażliwość na insulinę, a także pomaga obniżyć zły cholesterol.
Cynamon warto stosować, gdy borykamy się z nawracającymi problemami układu trawiennego, jak zgaga, niestrawność, wzdęcia. Niewielka ilość przyprawy pomoże również na zespół jelita drażliwego. Uspokaja układ trawienny i wspiera jego pracę.
Sprawdź również, jak rozpoznać zepsuty miód, a także, jaka jest jedna z najzdrowszych herbat. Polacy jej nie znają.