Smakosze.pl Produkty Polacy wciąż kupują na potęgę, a to najgorsza przyprawa do rosołu. Sama chemia i zero wartości
Fot. Canva/Photosiber

Polacy wciąż kupują na potęgę, a to najgorsza przyprawa do rosołu. Sama chemia i zero wartości

15 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Przyprawy to dodatki do różnorodnych potraw, które nie tylko podbijają ich smak, ale również zwiększają ich wartość odżywczą, szczególnie zup. Natomiast jeśli zależy nam na zdrowiu, to warto wybierać takie przyprawy, które nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Dlatego też lepiej unikać jednego składnika, który ludzie bardzo często dodają do zupy.

Jak przygotować dobry rosół?

Rosół to fantastyczna zupa, która zyskała sympatię naprawdę wielu osób . Szczególnie dlatego, że charakteryzuje się niesamowitym smakiem, wspaniałym aromatem i niepodważalnym zapachem. Oprócz gwarancji dobrego smaku rosół ma również właściwości lecznicze, dlatego też warto go spożywać w zimne i mroźne dni.

Pyszny rosół podany w misce
Fot. Canva/FoodieMedia

Ważne jest odpowiednie dobranie mięsa. Warto zrobić rosół drobiowy lub drobiowo-wołowy. Jednak można także zrobić np. rosół z kaczki. Każda wersja z pewnością będzie smaczna . Do tego należy wybrać odpowiednie i świeże warzywa, oraz aromatyczne przyprawy. Ten ostatni składnik jest bardzo ważny. Niestety wiele osób stosuje pewny dodatek, który nie wpływa dobrze na zdrowie.

Różne składniki na rosół
Fot. Canva/Jakub Kapusnak
W tych sklepach zrobisz zakupy w niedzielę 16 marca. Lista nie jest krótka

Maggi, czyli niezdrowy dodatek do zupy

Bardzo ważne jest dbanie o własne zdrowie, ponieważ mamy tylko jedno. Niestety nie wszyscy o tym myślą i stosują jako dodatek do zup maggi, która nie jest najlepszym wyborem. Dlaczego? Ta przyprawa jest naszpikowana chemią , a do tego jej skład charakteryzuje się tym, że ma w sobie znaczne ilości soli. A przecież dziennie spożycie soli przez człowieka w ciągu dnia nie powinno przekraczać 5 g.

Nadmiar soli może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych , między innymi do nadciśnienia krwi, a to z kolei może powodować rozwój różnych chorób układu krążenia. Na szczęście istnieje zamiennik, który także na pewno się spisze.

Ponadto maggi ma w sobie wiele wzmacniaczy smaku, a także zawiera w sobie glutaminian monosodowy , którego nadmiar bardzo szkodzi zdrowiu.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Co wybrać zamiast maggi?

Jako że wiemy już o tym, że maggi nie jest zdrowa , to warto teraz poznać sprzyjający naszemu organizmowi zamiennik, który nie jest szkodliwy tak, jak ta popularna przyprawa.

Taką alternatywą może być sos sojowy . Jego skład jest zdecydowanie lepszy niż w przypadku Maggi – sos sojowy zawiera wodę, soję, mąkę pszenną, sól i cukier.

Sos sojowy świetnie odnajduje się w wielu potrawach mięsnych i również w między innymi rosole. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ sos sojowy również zawiera w sobie sporo soli , a jak już wspomnieliśmy, nie wpływa ona dobrze na zdrowie.

Warto również poszukać sosu sojowego, który ma obniżoną zawartość soli .

Sprawdź przepis na ciastka pomarańczowe . Zobacz, jakie zastosowanie ma mieszanka sody oczyszczonej i soli .

Sos sojowy w małej misce
Fot. Canva/ffolas
Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie
Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy