Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.03.2025 18:18

Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie

obiad
fot. You Tube/Oddasz Fartucha

Gulasze i mięsne potrawki to wspaniałe pomysły na obiad z kilku powodów. Jeden z nich jest taki, że pozwalają zmienić niedrogie mięso w pyszny obiad. Tak zrobił Tomasz Strzelczyk.

Danie z serduszek drobiowych

Kucharz sięgnął po serduszka drobiowe. Serca uważane są za element tzw. piątej ćwiartki. Nie są to jednak podroby, ponieważ serce jest mięśniem. Jest to więc z prawdziwego zdarzenia danie mięsne, które zasługuje na miano gulaszu.

Serca drobiowe są dziś całkiem łatwe do kupienia. Warto więc sięgać od czasu do czasu po takie alternatywy dla typowych mięs. Serduszka są bardzo bogate w białko (25%), mało tłuste (8%) i dostarczają do naszej diety niezbędnej dawki kilku witamin. Są też bardzo pełne w smaku, w porównaniu do mięśni szkieletowych kurczaka, które jadamy najczęściej.

serca drobiowe
fot. Canva
Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego

Strzelczyk przygotowuje gulasz

Swoją prostą i bardzo szybką potrawkę z serc drobiowych Strzelczyk poleca podawać z kluskami śląskimi. Oczywiście można danie to potraktować podobnie jak gulasz i serwować np. z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami albo plackiem ziemniaczanym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg serc drobiowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki
  • 15 ml miodu
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz, gałązka rozmarynu, majeranek
serduszka na patelni
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Potrawka drobiowa

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę w niewielkie słupki. Na patelni rozgrzewamy smalec lub masło klarowane. Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy marchewkę i gałązkę rozmarynu i dusimy.

Oczyszczone i opłukane serduszka zasypujemy solą, pieprzem oraz mąką. Mieszamy dokładnie. Kiedy mięso będzie dokładnie otoczone w mące, dodajemy je na patelnię.

warzywa na potrawkę
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Obsmażamy serca przez chwilę i zalewamy je szklanką wody. Dodajemy dwie łyżki majeranku i liście laurowe. Po przemieszaniu dolewamy miód.

Potrawę jeszcze raz mieszamy i nakrywamy. Na niewielkim ogniu dusimy ją przez ok. 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi.

Wypróbuj też przepisy na mazurek z 1908 roku i ciasteczka bez piekarnika.

gulasz z kluskami
fot. youtube.com/oddaszfartucha