Smakosze.pl Przepisy Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama
Screen z filmu na kanale YouTube OJPOP

Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama

8 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dobrej jakości wędlina jest zawsze sporym wydatkiem. Na szczęście jest metoda, by obejść ten problem. Obłędną, dojrzewającą polędwicę możesz przyszykować samodzielnie. Wystarczy kawałek świeżego mięsa, przyprawy i odrobina cierpliwości.

Sklepowe wędliny nierzadko nafaszerowane są chemią. W przypadku domowej polędwicy, a w zasadzie polędwiczki, dokładnie wiesz, co jesz. Mięso natrzyj przyprawami i odwieś do suszenia. Cały proces zajmie kilka dni, ale smak wynagrodzi każdą minutę oczekiwania.

Do przygotowania domowej wędliny potrzebny będzie pojemnik z pokrywką oraz bardzo cienka, nowa pończocha. Tę ostatnią można zastąpić gazą. Polędwiczka musi odleżeć swoje natarta przyprawami. Dopiero w następnej kolejności przekładamy ją do pończochy lub owijamy gazą i poddajemy powolnemu suszeniu. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania. W ten sam sposób możesz przygotować kawałek schabu.

Przepis na domową wędlinę z polędwiczki wieprzowej

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości

  • ok. 1/4 szklanki cukru

  • ok. 1/4 szklanki grubej soli kuchennej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Jak wysuszyć polędwicę, czyli domowa wędlina krok po kroku

Polędwicę oczyść i osusz na ręczniku papierowym . Mięso starannie obtocz w cukrze . Następnie przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw do lodówki na 2 doby . W połowie czasu leżakowania polędwicę obróć na drugą stronę .

Po upływie 2 dni odlej z naczynia płyn, który wytrącił się z mięsa . Wieprzowinę opłucz w czystej wodzie, ponownie osusz i obtocz tym razem w soli kuchennej . Następnie włóż ją do czystego, suchego naczynia i przykryj . Odstaw do chłodzenia na kolejne 2 dni, w międzyczasie obracając ją .

Mięso na wędlinę wyjmij z pojemnika, zebrany płyn wylej . Polędwicę obmyj i osusz. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszanką natrzyj równomiernie mięso . Ponownie przełóż je do naczynia żaroodpornego na 24 godziny, tym razem bez przykrycia .

Po upływie tego czasu polędwicę przełóż do czystej, cienkiej pończochy lub zawiń w gazę i obwiąż sznurkiem . Przesyp do zawiniątka wszystkie przyprawy, które pozostały na dnie pojemnika . Mięso powieś w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni . Po niecałym tygodniu suszenia pyszna, domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania .

Poznaj całą prawdę o jakości kupnych wędlin . Tanim i prostym sposobem możesz upiec swój własny soczysty boczek .

Canva / ArtSvitlyna
Canva / ArtSvitlyna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy