Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zamień pełną chemii kostkę rosołową na tani i naturalny składnik. Rosół zyska niewiarygodny smak

Zamień pełną chemii kostkę rosołową na tani i naturalny składnik. Rosół zyska niewiarygodny smak

Rosół z sosem sojowym
canva/Nancy Salmon

Rosół każdy z nas przyrządza nieco inaczej. Zbyt często jednak polegamy na gotowych produktach takich jak kostki rosołowe czy maggi. Mniej popularny — a o wiele zdrowszy i przede wszystkim naturalny — sos sojowy o wiele skuteczniej podkręci smak tradycyjnej zupy.

Uzyskanie aromatycznego rosołu wymaga powolnego gotowania i odpowiedniego doboru składników. Niestety wiele z nas wybiera drogę na skróty i dodaje kostkę rosołową lub maggi. Produkty te do najzdrowszych nie należą i zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zastosowanie naturalnych wyrobów. Jednym z nich jest sos sojowy.

Sos sojowy poprawi smak rosołu

O soi krążą mity, które wiele osób traktuje bardzo poważnie i omija wyroby z tego strączka szerokim łukiem. Tymczasem naturalny, fermentowany wyrób, jakim jest sos sojowy, stosowany z umiarem jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.

Co więcej, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań — nie tylko tych o azjatyckich korzeniach. W przygotowaniu rosołu również znajdzie się dla niego miejsce. Słonawy płyn nada zupie wyrazistego smaku umami, a także wzbogaci barwę.

Jedyne, na co należy uważać to zawarta w nim sól. Jednak wystarczą zaledwie 1-2 łyżki wlane do garnka z potrawą. Jeśli dodamy je przed soleniem rosołu, nie grozi nam nadmierne użycie tej przyprawy.

Sos sojowy jest idealny do rosołu bez mięsa

Głównym źródłem bogatego smaku tradycyjnego rosołu są różne rodzaje mięs. W wersji roślinnej tego dania częstym problemem jest nijaki, pozbawiony wyrazu smak. Sos sojowy w takiej sytuacji będzie idealnym dodatkiem.

Wlany do bulionu z warzyw doda „mięsnego” posmaku. Możemy go jeszcze wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów czy pomidorów lub wędzonej papryki, które także obfitują w piąty smak, czyli umami. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po niego, niż po wysoko przetworzone produkty takie, jak maggi czy kostki bulionowe — nawet te roślinne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na smaczny rosół. Szczególnie polecamy patent z wykorzystaniem pieczonego pomidora. Być może skusi was też danie przyrządzane z jabłkiem i imbirem — będzie wyraziste i poprawi odporność.

Rosół z sosem sojowym będzie jeszcze lepszy
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: