Połóż mięso na ziemniakach i przykryj pierzynką z sera. Fantastyczny obiad
Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego wcale nie musi oznaczać klasycznego mielonego i ugotowanych ziemniaków. To danie jest czymś zupełni innym. Zachwyci całą rodzinę.
Co to będzie?
Myślałaś kiedyś, aby połączyć sos boloński z pieczonymi ziemniakami? Ja też nie, ale odkąd mam ten przepis, uwielbiam łączyć te dwa przysmaki. Smakuje nieziemsko, a wygląda bardzo niepozornie.
Smak całości podkręca ostatnia warstwa z sera. Przypieczony nadaje całemu daniu lekkości oraz lepkości. Co ułatwia łączenie wszystkich składników.
Mięciutkie, pyszne i delikatne. Naleśniki Tomasza Strzelczyka to ideałCo będzie potrzebne?
Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest oczywiście mielone mięso. Jednak, aby miało lepszy smak, nie zapomnij o pozostałych produktach. Istotne są przede wszystkim ziemniaki oraz ser mozzarella. Sprawdź, czego Ci brakuje i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Essen Rezepte, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 kulka mozzarelli
- 80 g parmezanu
- granulowany czosnek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania krok po kroku
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w ćwiartki. Blachę posmaruj oliwą. Wsyp na nią ziemniaki. Dopraw solą oraz pieprzem, słodką papryką. Wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut.
Kiedy ziemniaki się pieką, przygotuj mięso. W tym celu rozgrzej olej na patelni. Posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na patelni. Dodaj mielone mięso i wymieszaj. Kiedy mięso się podsmaży wsyp granulowany czosnek, słodką paprykę, pieprz oraz sól.
Wlej pokrojone pomidory z puszki. Wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, przełóż go na podpieczone ziemniaki. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na sosie. parmezanem posyp wierzch. Piecz przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Twój obiad gotowy. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i zachwycaj się jakie pyszne. Sprawdź przepis na jajka i ziemniaki oraz na ciasto bez pieczenia.