Smakosze.pl Przepisy Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak. Idealne na start dnia, lepsze niż w każdej restauracji
canva/Atide

Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak. Idealne na start dnia, lepsze niż w każdej restauracji

15 czerwca 2022

Pomidory są pełnym smaku, zdrowym warzywem, które powoli wchodzi w sezon. Bogaty w szereg składników odżywczych produkt może stanowić świetny materiał na sycące i aromatyczne danie z kaszą i grzybami. Będzie idealne jako ciepłe śniadanie. Warto spróbować.

Latem pomidory są niezwykle soczyste i pełne smaku — wprost idealne, by stać się głównym składnikiem dań. Pyszne łódeczki z dodatkiem aromatycznego farszu z kurek i kaszy pęczak są niebanalną propozycją na ciepłe i sycące śniadanie. Proste danie spodoba się nie tylko amatorom leśnych rarytasów. Skusicie się?

Składniki do przyrządzenia faszerowanych pomidorów:

  • 3 większe, twarde pomidory

  • 180 g kurek

  • pół szklanki kaszy pęczak

  • 1 młoda cebula np. dymka

  • 3 łyżki orzeszków pinii

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

  • pół szklanki wody

  • kawałek sera, najlepiej żółtej mozzarelli

  • po pół łyżeczki bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pomidorów faszerowanych:

Zaczynamy od starannego oczyszczenia pomidorów. Umyte warzywa ostrożnie pozbawiamy szypułek. Następnie od góry wykrawamy w nich otwór, przez który usuwamy wnętrze w postaci pestek i miąższu. Uzyskujemy w ten sposób łódeczki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kurki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie , a pod koniec dodajemy grzyby. Wrzucamy również kaszę i smażymy przez kilka minut.

Wlewamy wino, jeśli go używamy. Gdy odparuje, dodajemy wodę oraz miąższ z pomidorów. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 10-12 minut — kasza musi nieco zmięknąć przed zapiekaniem. Masę doprawiamy i wsypujemy do niej orzeszki.

Farszem wypełniamy nią warzywne łódeczki, a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy około pół godziny, na 10 minut przed końcem posypując danie startym serem żółtym. Pomidory z kurkami i kaszą pęczak najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki i odrobiny oliwy.

Wskazówka: danie można bardzo łatwo zweganizować, posypując łódeczki z pomidorów roślinnym parmezanem lub pomijając ten składnik w przygotowaniu dania.

Po inne smakowite dania ze świeżych pomidorów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na znakomite placki z ich udziałem , a także prosty i tani sposób na pulpety w pomidorowym sosie .

Pomidory faszerowane
canva/marcomayer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: followthetaste

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy