Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak. Idealne na start dnia, lepsze niż w każdej restauracji
Pomidory są pełnym smaku, zdrowym warzywem, które powoli wchodzi w sezon. Bogaty w szereg składników odżywczych produkt może stanowić świetny materiał na sycące i aromatyczne danie z kaszą i grzybami. Będzie idealne jako ciepłe śniadanie. Warto spróbować.
Latem pomidory są niezwykle soczyste i pełne smaku — wprost idealne, by stać się głównym składnikiem dań. Pyszne łódeczki z dodatkiem aromatycznego farszu z kurek i kaszy pęczak są niebanalną propozycją na ciepłe i sycące śniadanie. Proste danie spodoba się nie tylko amatorom leśnych rarytasów. Skusicie się?
Składniki do przyrządzenia faszerowanych pomidorów:
-
3 większe, twarde pomidory
-
180 g kurek
-
pół szklanki kaszy pęczak
-
1 młoda cebula np. dymka
-
3 łyżki orzeszków pinii
-
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
-
pół szklanki wody
-
kawałek sera, najlepiej żółtej mozzarelli
-
po pół łyżeczki bazylii i oregano
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pomidorów faszerowanych:
Zaczynamy od starannego oczyszczenia pomidorów. Umyte warzywa ostrożnie pozbawiamy szypułek. Następnie od góry wykrawamy w nich otwór, przez który usuwamy wnętrze w postaci pestek i miąższu. Uzyskujemy w ten sposób łódeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kurki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie , a pod koniec dodajemy grzyby. Wrzucamy również kaszę i smażymy przez kilka minut.
Wlewamy wino, jeśli go używamy. Gdy odparuje, dodajemy wodę oraz miąższ z pomidorów. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 10-12 minut — kasza musi nieco zmięknąć przed zapiekaniem. Masę doprawiamy i wsypujemy do niej orzeszki.
Farszem wypełniamy nią warzywne łódeczki, a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy około pół godziny, na 10 minut przed końcem posypując danie startym serem żółtym. Pomidory z kurkami i kaszą pęczak najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki i odrobiny oliwy.
Wskazówka: danie można bardzo łatwo zweganizować, posypując łódeczki z pomidorów roślinnym parmezanem lub pomijając ten składnik w przygotowaniu dania.
Po inne smakowite dania ze świeżych pomidorów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na znakomite placki z ich udziałem , a także prosty i tani sposób na pulpety w pomidorowym sosie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
-
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: followthetaste