Wyjątkowe placki z pomidorów. Przysmak rodem z Grecji
Placki nie tylko można robić z ziemniaków - innym produktem, który idealnie się do tego sprawdza, są pomidory. Uznawane za warzywo, choć w praktyce są owocami, nadają plackom pięknej barwy oraz charakterystycznego smaku. Niżej wyjawiamy dokładnie jak je zrobić krok po kroku.
Placki z pomidorów zachwycają intensywnym, czerwonym kolorem oraz specyficznym, lekko słodkim posmakiem. Dzięki doprawieniu ich świeżą bazylią oraz startą cebulą są intensywne i sycą na wiele godzin. Taki zestaw smaków jednoznacznie kojarzy się ze słoneczną i gorącą Grecją.
Przepis na placki z pomidorów
Składniki:
3 pomidory
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
3/4 cebuli
garść świeżej bazylii
olej
sól
pieprz
Zacznij od umycia pomidorów i przecięcia ich na połówki. Każdą z nich następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, zaczynając od strony bez skórki. Skórki nie ścieraj, lecz wyrzuć ją do kosza lub kompostu.
Cebulę obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce - lecz tym razem na najmniejszych oczkach. Wymieszaj w misce starte pomidory z cebulą, jajkiem, mąką, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bazylię przepłucz, posiekaj i dodaj do ciasta. Smaż placki na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Tookapic, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: alaantkoweblw