Smakosze.pl

canva/Sarsmis

Wyjątkowe placki z pomidorów. Przysmak rodem z Grecji

28 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Placki nie tylko można robić z ziemniaków - innym produktem, który idealnie się do tego sprawdza, są pomidory. Uznawane za warzywo, choć w praktyce są owocami, nadają plackom pięknej barwy oraz charakterystycznego smaku. Niżej wyjawiamy dokładnie jak je zrobić krok po kroku.

Placki z pomidorów zachwycają intensywnym, czerwonym kolorem oraz specyficznym, lekko słodkim posmakiem. Dzięki doprawieniu ich świeżą bazylią oraz startą cebulą są intensywne i sycą na wiele godzin. Taki zestaw smaków jednoznacznie kojarzy się ze słoneczną i gorącą Grecją.

Przepis na placki z pomidorów

Składniki:

  • 3 pomidory

  • 1 jajko

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 3/4 cebuli

  • garść świeżej bazylii

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia pomidorów i przecięcia ich na połówki. Każdą z nich następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, zaczynając od strony bez skórki. Skórki nie ścieraj, lecz wyrzuć ją do kosza lub kompostu.

Cebulę obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce - lecz tym razem na najmniejszych oczkach. Wymieszaj w misce starte pomidory z cebulą, jajkiem, mąką, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Bazylię przepłucz, posiekaj i dodaj do ciasta. Smaż placki na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst  wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Pomidory

Źródło zdjęcia: canva/Tookapic, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]