Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Tani obiad za grosze
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.04.2022 21:31

Obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Tani obiad za grosze

pulpety
canva/Ann_Zhuravleva

Poznajcie przepis na obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Są one propozycją na tani obiad za grosze. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Pulpety będą doskonale smakować podane z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zapewniamy, że każdy poprosi o dokładkę.

Z mięsa mielonego można przygotować wiele różnorodnych potraw. Najpopularniejszą z nich z pewnością są kotlety, ale o wiele zdrowsze będą dania duszone i gotowane. Reprezentują je między innymi pulpety duszone w sosie. Są nie tylko lekkostrawne, ale też bardzo smaczne.

Obłędne pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • olej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • oregano

  • słodka mielona papryka

  • 2-3 łyżki tartej bułki

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • bazylia

Przygotowanie pulpetów

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej posiekany ząbek czosnku. Całość wystudź.

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niej podsmażoną cebulę, jajko i tartą bułkę. Masę dokładnie wyrób, dopraw do smaku papryką, oregano, solą i pieprzem.

Z mięsnej masy formuj w dłoniach małe pulpeciki. Obsmaż je na patelni z olejem. Dodaj gorący bulion, gotuj pod przykryciem 10 minut.

Do duszących się pulpetów dodaj przecier pomidorowy, bazylię, trochę soli i pieprzu. Duś całość pod przykryciem, aż pulpety będą miękkie.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na pulpety w sosie koperkowym, a także na pulpety z mięsa po rosole.

przecier pomidorowy
przecier pomidorowy

Źródło zdjęcia: canva/ajafoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram