Smakosze.pl Przepisy Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
YT/Screen z filmu na kanale Everyday Delicious blog kulinarny

Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru

8 marca 2022

Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca.

Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem , który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny.

Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.

Przepis na lekkie pampuchy babci Luby

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 jaja zerówki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i jaja. Łączymy z drożdżowym zaczynem i wyrabiamy ciasto. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut.

W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Formujemy z niej kulki i układamy je na desce. Pozostawiamy na kwadrans, by jeszcze trochę wyrosły. Następnie umieszczamy je na sicie i zawieszamy je nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem.

Przykrywamy naczynie i gotujemy przez 8 minut. Podajemy, gdy nieco ostygną. Będą pyszne zarówno z konfiturą np. śliwkową , jak i z wytrawnym twarożkiem z rzodkiewką . Smacznego.

Wskazówka: jeżeli dodacie do masy nieco oleju — nie więcej niż 2-3 łyżki — łatwiej będzie je wyrobić ciasto na pampuchy.

Domowe przetwory są idealne do pampuchów
Domowe przetwory są idealne do pampuchów

Źródło zdjęcia: canva/Aleksandr Kichigin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: inspirowanenatura

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy