Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny.
Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.
Przepis na smaczny twarożek z rzodkiewką
Składniki:
300 g sera białego twarogowego chudego
100 g rzodkiewek
15 g posiekanego szczypiorku
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki oddzielamy od liści i myjemy. Odkrawamy ogonki i kroimy warzywo w drobną kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
Mieszamy go ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy rzodkiewkę i szczypiorek. Dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy twarożek solą i pieprzem. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
Zamiast szczypiorku możecie użyć natki pietruszki. Twarożek będzie delikatniejszy w smaku a nadal bogaty w cenne składniki odżywcze, zwłaszcza w żelazo.
Aby śniadaniowe smarowidło było jeszcze zdrowsze, zastąpcie śmietanę gęstym jogurtem naturalnym. Jest zdecydowanie mniej tłusty, a również nada właściwą konsystencji.
Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. To idealny składnik na pyszne pesto, które pasować będzie do każdego makaronu i kanapek.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fotokulinarnie