Smakosze.pl Przepisy Posiekaj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis smakuje jak marzenie
Fot. Shutterstock/Evgeny Tomeev

Posiekaj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis smakuje jak marzenie

21 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem? Zapomnij. Przygotowana na śniadanie jajecznica z kapustą zachwyci każdego. Poznaj tej niespotykany wcześniej przepis i wypróbuj podczas śniadania. Domownicy przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego.

Jajecznica z kapustą nie ma sobie równych

Jajecznica na śniadanie to już klasyka. Podana z boczkiem, pomidorami czy cebulą smakuje naprawdę dobrze. Nie każdy jednak wie, że do tego śniadaniowego przysmaku może być dodana kapusta. Z nią danie nabiera wyjątkowego smaku i zapewne już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej.

Jajecznica z tym składnikiem może szokować, ale każdy, kto jej spróbuje, będzie zachwycony. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować danie oraz jakie składniki będą ci potrzebne.

kapsuta.jpg
Fot. Canva/ArtStudio Images
Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Jajka i kapusta to podstawa

Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się także, jakie składniki będą ci potrzebne. Tymi najważniejszymi są jajka oraz kapusta, ale potrzebne będą także inne produkty. To one nadadzą całości doskonałego smaku. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a potem przygotuj tej najpotrzebniejsze.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej
  • odrobina masła
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Jajecznica z kapustą - przepis

Liście kapusty dokładnie umyj i osusz je. Następnie drobno je posiekaj. Na patelni rozpuść masło i wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wsyp posiekaną kapustę. Przypraw je pieprzem, solą oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Jajka wbij do miski i roztrzep je. Wlej je na patelnię i wymieszaj z kapustą. Smaż składniki, do momentu ścięcia jajek. Gotową podawaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami, a wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.

jajecznica.jpg
Fot. Canva/PhotoEnduro

Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki
Polacy się zajadają, a to najgorszy makaron. Nie chcesz go w swojej zupie pomidorowej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy