Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują
Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.
Gruszki w occie
Niektórzy kojarzą ocet wyłącznie z wytrawnymi przetworami. A przecież gruszki i śliwki to klasyczne kombinacje, które świetnie odnajdują się w octowej zalewie. Dzięki takim przepisom owoce odnajdują się świetnie w towarzystwie wytrawnych dań.
Dawniej wszystkie słoiki zalewaliśmy po równo octem spirytusowym. Dziś do popularności wracają winny czy jabłkowy. Mają one łagodniejszy aromat i dobrze komponują się z owocami.
Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodęGruszki na zimę
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia pyszności. Autorka przypomina ważną rzecz. Chodzi o to, by dokładnie czyścić gruszki i usuwać gniazda nasienne, bo to najczęstsze przyczyny pleśnienia przetworów.
Składniki
- 3 kg gruszek
- 1 szklanka octu winnego 10%
- 300 g cukru
- 1 laska cynamonu
- Garść goździków
Gruszki na zimę
Gruszki obieramy, przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy dokładnie gniazda nasienne. Owoce wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą z łyżką octu. Zapobiegnie to ciemnieniu gruszek, zanim przygotujemy zalewę.
W garnku mieszamy ocet, wodę, cukier i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Do garnka przekładamy gruszki.
Owoce gotujemy w zalewie przez ok. 10 minut od zagotowania, razem niecałe 20 minut. Delikatnie przenosimy je do wyparzonych słoików. Zalewamy wodą z garnka upewniając się, że do każdego słoika trafi po kilka goździków.
Słoiki zakręcamy wyparzonymi dobrymi nakrętkami i pasteryzujemy przez 20 minut. Studzimy na blacie do góry dnem. Do spiżarni przestawiamy po pełnym przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i szybkie ciasto ze śliwkami.