Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
Nie masz pomysłu na surówkę do obiadu? Przygotuj wyśmienity dodatek z pora. Dzięki połączeniu warzywa ze słodyczą marchwi, kwaśnością jabłka i ostrością rzodkiewki otrzymujemy prawdziwą eksplozję smaków. Dopełnieniem tej doskonałej kompozycji jest posiekana zielenina i kremowy majonez.
Surówkę z pora godną babcinej kuchni zaprezentował tiktokowy kanał Tuba Smaku. Na przesłanym filmiku widać jak na dłoni, że przyrządzenie tego obiadowego dodatku jest dziecinnie proste. Pokrój składniki, dopraw i wymieszaj. Doskonała surówka gotowa jest w mgnieniu oka.
Przepis na pyszną surówkę z pora
Składniki:
-
1 por
-
1 kwaskowe jabłko
-
1 marchew
-
3-4 rzodkiewki
-
natka pietruszki
-
koperek
-
sól i pieprz do smaku
-
2-3 łyżki majonezu
Surówka z pora jak u babci krok po kroku
Białą część pora do surówki oczyść i umyj . Następnie warzywo pokrój w cienkie półplasterki . Całość przełóż do miski i delikatnie oprósz solą . Odstaw pora na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na surówkę . Jabłko oraz rzodkiewki umyj i pokrój w słupki . Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Koperek i natkę drobno posiekaj.
Osolonego pora odciśnij z soku, który puścił . Następnie do miski z warzywem dodaj pozostałe pokrojone składniki . Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też majonez . Po starannym wymieszaniu składników surówka gotowa jest do podania .
Doskonałą surówkę możesz przyrządzić z niedocenianej, ale pysznej rzepy . Dodatek z białej kapusty i ogórków powala świeżą i soczystą nutą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie
-
Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok @tuba_smaku