Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka "Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania

Surówka "Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania

Surówka lepsza niż z restauracji
canva/YelenaYemchuk

Szukacie dobrego przepisu na surówkę lepszą niż z restauracji? Postawcie na proste połączenie kapusty i ogórka. Rarytas doprawimy koperkiem, dzięki czemu nabierze niesamowitego aromatu. Spróbujecie?

Prosta i smaczna surówka do obiadu nie musi być pracochłonna. Łącząc ze sobą tanie warzywa, które znajdziemy w każdym sklepie, również będziemy w stanie przygotować dodatek, który zachwyci od pierwszego kęsa. Lekka i orzeźwiająca kompozycja kapusty białej, ogórka szklarniowego i koperku jest doskonałym przykładem.

Przepis na surówkę lepszą niż z restauracji

Składniki:

  • 1 mała główki kapusty białej

  • 2 krótkie ogórki szklarniowe

  • 1 pęczek koperku

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • sól i pieprz ilości do smaku

Jak zrobić surówkę lepszą niż z restauracji? Postawcie na kapustę i ogórka

Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i starannego poszatkowania jej. Następnie płuczemy warzywo, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Mieszamy z olejem.

Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o większych oczkach do osobnego naczynia. Oprószamy go solą, po czym dłonią delikatnie łączymy z przyprawą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie siekamy umyty starannie koperek i dodajemy go do kapusty.

Na koniec wrzucamy odsączonego z wody ogórka i doprawiamy. Surówkę lepszą niż z restauracji wstawiamy do lodówki, na 2-3 godziny, aby smaki lepiej się połączyły. Podajemy do obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Polecamy rarytas z selera z dodatkiem słodkich rodzynek, jabłka i orzechów włoskich. Być może także skusi was wyrazista kompozycja z marchewki i chrzanu.

Surówka lepsza niż z restauracji zachwyci bliskich
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: