Surówka "Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania
Szukacie dobrego przepisu na surówkę lepszą niż z restauracji? Postawcie na proste połączenie kapusty i ogórka. Rarytas doprawimy koperkiem, dzięki czemu nabierze niesamowitego aromatu. Spróbujecie?
Prosta i smaczna surówka do obiadu nie musi być pracochłonna. Łącząc ze sobą tanie warzywa, które znajdziemy w każdym sklepie, również będziemy w stanie przygotować dodatek, który zachwyci od pierwszego kęsa. Lekka i orzeźwiająca kompozycja kapusty białej, ogórka szklarniowego i koperku jest doskonałym przykładem.
Przepis na surówkę lepszą niż z restauracji
Składniki:
1 mała główki kapusty białej
2 krótkie ogórki szklarniowe
1 pęczek koperku
100 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz ilości do smaku
Jak zrobić surówkę lepszą niż z restauracji? Postawcie na kapustę i ogórka
Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i starannego poszatkowania jej. Następnie płuczemy warzywo, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Mieszamy z olejem.
Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o większych oczkach do osobnego naczynia. Oprószamy go solą, po czym dłonią delikatnie łączymy z przyprawą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie siekamy umyty starannie koperek i dodajemy go do kapusty.
Na koniec wrzucamy odsączonego z wody ogórka i doprawiamy. Surówkę lepszą niż z restauracji wstawiamy do lodówki, na 2-3 godziny, aby smaki lepiej się połączyły. Podajemy do obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Polecamy rarytas z selera z dodatkiem słodkich rodzynek, jabłka i orzechów włoskich. Być może także skusi was wyrazista kompozycja z marchewki i chrzanu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama