Surówka z zapomnianego warzywa idealnie podkreśli smak kotletów mielonych i schabowych. Smak zachwyca
Jeśli przejadły Ci się buraczki i mizeria, mamy sposób na smakowitą odskocznię. Surówka z rzepy idealnie skomponuje się z niemal każdym daniem obiadowym. Mielone schabowe, czy duszone w sosie- ten dodatek zawsze bezbłędnie zdaje egzamin. Ponadto stanowi istna bombę witaminową.
Nieco zapomniana rzepa zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić ja do swojego jadłospisu. Witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i wiele więcej- to wszystko znajdziesz w niepozornym warzywie. Wprowadź to bogactwo do organizmu pod postacią pysznej surówki.
Przepis na pyszną i zdrową surówkę z rzepy
Składniki:
4 białe rzepy
2 średniej wielkości marchewki
2 jabłka
1 czerwona papryka
1/2 cytryny
2-3 łyzki majonezu
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić niebanalną surówkę obiadową z rzepy?
Przygotuj warzywa do surówki. Rzepę i marchew umyj i obierz. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych oraz pestek, następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
Jabłka do surówki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Owoce przełóż do dużej miski, skrop obficie sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na koniec do naczynia dodaj również przygotowanie wcześniej warzywa.
Do składników na surówkę dołóż majonez. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Surówka najlepiej smakuje od razu po podaniu, jednak można przez kilka godzin przechowywać ją także w lodówce. Niespodziewanie smakowitą surówkę z łatwością przygotujesz z selera. Chrupiący dodatek z pora i kukurydzy bije rekordy popularności.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich obiad na drugi dzień
Wrzuć skórkę z pomarańczy do zlewu i zacznij pocierać. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania