Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z zapomnianego warzywa idealnie podkreśli smak kotletów mielonych i schabowych. Smak zachwyca
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.01.2023 22:50

Surówka z zapomnianego warzywa idealnie podkreśli smak kotletów mielonych i schabowych. Smak zachwyca

surówka
Canva / y-studio

Jeśli przejadły Ci się buraczki i mizeria, mamy sposób na smakowitą odskocznię. Surówka z rzepy idealnie skomponuje się z niemal każdym daniem obiadowym. Mielone schabowe, czy duszone w sosie- ten dodatek zawsze bezbłędnie zdaje egzamin. Ponadto stanowi istna bombę witaminową.

Nieco zapomniana rzepa zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić ja do swojego jadłospisu. Witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i wiele więcej- to wszystko znajdziesz w niepozornym warzywie. Wprowadź to bogactwo do organizmu pod postacią pysznej surówki.

Przepis na pyszną i zdrową surówkę z rzepy

Składniki:

  • 4 białe rzepy

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 2 jabłka

  • 1 czerwona papryka

  • 1/2 cytryny

  • 2-3 łyzki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić niebanalną surówkę obiadową z rzepy?

Przygotuj warzywa do surówki. Rzepę i marchew umyj i obierz. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych oraz pestek, następnie pokrój ją w cienkie paseczki.

Jabłka do surówki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Owoce przełóż do dużej miski, skrop obficie sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na koniec do naczynia dodaj również przygotowanie wcześniej warzywa.

Do składników na surówkę dołóż majonez. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Surówka najlepiej smakuje od razu po podaniu, jednak można przez kilka godzin przechowywać ją także w lodówce. Niespodziewanie smakowitą surówkę z łatwością przygotujesz z selera. Chrupiący dodatek z pora i kukurydzy bije rekordy popularności.

Canva / Mariha-kitchen
Canva / Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: