Smakosze.pl

Canva / esemelwe ; TRICOLORS / East News

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.

Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.

Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki

Składniki:
  • 2000 g małych ziemniaków

  • 1 główka czosnku

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

Jak przyrządzić aromatyczne pieczone ziemniaki?

Ziemniaki wyszoruj po bieżącą wodą. Następnie gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Warzywa na ziemniaki pieczone odcedź i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Główkę czosnku przekrój na pół. Obie połówki połóż na ziemniakach. Całość posyp rozmarynem, dopraw solą i pieprzem, a na koniec skrop oliwą.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ziemniaki wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 40 minut. Miękkie pieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, wymieszaj je z wyciśniętym pieczonym czosnkiem. Warzywa przed podaniem udekoruj listkami rozmarynu. Ewa Wachowicz swoje frytki robi z zaskakującego warzywa . Ziemniaki pieczone w intensywnym sosie to świetna przekąska nie tylko na imprezę .

Canva / Ananta Wijaya
Canva / Ananta Wijaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]