Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne
Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.
Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.
Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki
Składniki:
2000 g małych ziemniaków
1 główka czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Jak przyrządzić aromatyczne pieczone ziemniaki?
Ziemniaki wyszoruj po bieżącą wodą. Następnie gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Warzywa na ziemniaki pieczone odcedź i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Główkę czosnku przekrój na pół. Obie połówki połóż na ziemniakach. Całość posyp rozmarynem, dopraw solą i pieprzem, a na koniec skrop oliwą.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ziemniaki wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 40 minut. Miękkie pieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, wymieszaj je z wyciśniętym pieczonym czosnkiem. Warzywa przed podaniem udekoruj listkami rozmarynu. Ewa Wachowicz swoje frytki robi z zaskakującego warzywa. Ziemniaki pieczone w intensywnym sosie to świetna przekąska nie tylko na imprezę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca
Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: smakizycia