Smakosze.pl Przepisy Postna zapiekanka ziemniaczana. Szybki i tani obiad dla całej rodziny
canva/ivanmateev

Postna zapiekanka ziemniaczana. Szybki i tani obiad dla całej rodziny

15 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Interesuje was szybki i tani obiad dla całej rodziny? Proponujemy postną zapiekankę ziemniaczaną. By ją przygotować, wystarczy kilka składników i odrobina wolnego czasu. Potrawa wychodzi bardzo smaczna i sycąca. Doskonale nadaje się do odgrzewania.

Postny obiad nie ogranicza się do dań z ryb. Do dyspozycji macie przede wszystkim zdrowe i tanie warzywa. Z nich można wyczarować prawdziwe cuda, np. zapiekankę. Wystarczy tylko połączyć warzywa z nabiałem i przyprawami i pyszne danie będzie gotowe dosłownie w pół godziny.

Postna zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 1 mała róża brokuła

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • pół puszki czerwonej fasoli

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kulka mozzarelli

  • papryka słodka i ostra

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 minut. Odcedź, przestudź.

Brokuł opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć je do wrzątku, gotuj 3 minuty. Fasolkę odsącz z zalewy, jeśli jest gęsta, fasolę możesz wylać na sito i przepłukać.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Dno wyłóż połową ziemniaków. Na nich ułóż piórka cebuli, brokuły i fasolkę. Przykryj resztą ziemniaków.

Śmietankę rozmieszaj z jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw ją, sosem polej zapiekankę. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 45 minut.

Po więcej inspiracji na pyszne zapiekanki zapraszamy do naszego portalu. Znajdziecie tu np. przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami , a także na zapiekankę z sosem beszamelowym .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy