Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz
Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.
Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz
Składniki:
6-7 ziemniaków
2 duże cebule
masło do formy
1 puszka marynowanych szprotek
100 ml mleka
200 ml śmietany
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki tartej bułki
biały pieprz, sól
Przygotowanie zapiekanki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokój w plastry, a potem w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ziemniaki wymieszaj z cebulą, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Rybki z puszki podziel na kawałki, dodaj do warzyw. Całość oprósz solą i białym pieprzem, wymieszaj.
Pozostały w puszce olej wymieszaj z mlekiem i śmietaną, a także skórką z cytryny. Miksturą polej zapiekankę, posyp ją tartą bułką.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Potrawę piecz ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie się zrumieni.
Więcej inspiracji na pyszne zapiekanki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym, a także na zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: ewawachowicz