Smakosze.pl Przepisy Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad
canva/YelenaYemchuk

Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdź, jak zrobić postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Ten prosty przepis na jarski obiad przyda ci się być może już jutro, w Wielki Piątek. Kotlety nie zawierają grama mięsa, a wszystkie składniki do ich przygotowania znajdziesz z pewnością w kuchni.

Potrawy bezmięsne cieszą się największym wzięciem w czasie postu. Niektórzy też ograniczają lub rezygnują z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych, a także z powodu swoich przekonań czy też dlatego, że szukają odmiany smakowej.

Czym zastąpić mięso? Zwykle w miejsce mięsa wybieramy ryby. Jednak jeśli w ogóle chcemy wykluczyć pokarmy pochodzenia zwierzęcego, z pomocą przychodzą nam warzywa i przetwory zbożowe. Z nich także można przygotować smaczne i pożywne potrawy. Jedną z nich są kotlety, które można zrobić np. z kaszy jęczmiennej.

Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 30 dag kaszy jęczmiennej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Kaszę ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przestudź ją. Bułkę namocz w bulionie, dokładnie ją odciśnij.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Do kaszy dodaj bułkę, cebulę, czosnek, natkę i jajko. Wymieszaj masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy formuj nieduże kotlety. Obtocz je w tartej bułce, usmaż na patelni ze sporą ilością oleju.

Po więcej inspiracji na bezmięsne kotlety zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej , a także na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek .

kasze
kasze

Źródło zdjęcia: canva/MamaMiaPL Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy