Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku. Lepsze od mielonych

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku. Lepsze od mielonych

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku
canva/daffodilred

Wegetariańskie kotlety skuszą niejednego smakosza. Pyszne połączenie kaszy gryczanej i pieczarek z powodzeniem zastąpi wam mielone. Dodatek sera i szczypiorku sprawia, że danie jest soczyste i wyraziste. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny.

Kotlety wegetariańskie występują w wielu pysznych odsłonach. Wystarczy wspomnieć o smacznych boczniakach w panierce czy wyjątkowych marchewkowych pulpecikach. Tym razem na tapet bierzemy recepturę opierającą się o kaszę gryczaną i grzyby, czyli dobrze wam znane połączenie. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek sera i szczypiorku

Z podanych proporcji przyrządzicie 8 średnich kotletów.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej

  • 1 mała cebula

  • 250 g pieczarek

  • 100 g sera żółtego

  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • pół pęczka szczypiorku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ją pod przykryciem do miękkości. Odsączamy i pozostawiamy do ostudzenia. Pieczarki oczyszczamy, cebulę pozbawiamy łupiny. Grzyby i warzywo kroimy w drobną kostkę.

Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i dalej smażymy, aż grzyby się zredukują. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Ser ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy go do miski i dodajemy kaszę, zawartość patelni oraz posiekany szczypiorek. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.

Formujemy z niej spłaszczone owale. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podajemy z ulubioną surówką.

Kasza gryczana to dobra baza do przygotowania wegetariańskich kotletów
Kasza gryczana to dobra baza do przygotowania wegetariańskich kotletów

Źródło zdjęcia: canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bullio

Zapraszamy na nasz Instagram