Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku. Lepsze od mielonych
Wegetariańskie kotlety skuszą niejednego smakosza. Pyszne połączenie kaszy gryczanej i pieczarek z powodzeniem zastąpi wam mielone. Dodatek sera i szczypiorku sprawia, że danie jest soczyste i wyraziste. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny.
Kotlety wegetariańskie występują w wielu pysznych odsłonach. Wystarczy wspomnieć o smacznych boczniakach w panierce czy wyjątkowych marchewkowych pulpecikach. Tym razem na tapet bierzemy recepturę opierającą się o kaszę gryczaną i grzyby, czyli dobrze wam znane połączenie. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek sera i szczypiorku
Z podanych proporcji przyrządzicie 8 średnich kotletów.
Składniki:
100 g kaszy gryczanej prażonej
1 mała cebula
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
pół pęczka szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ją pod przykryciem do miękkości. Odsączamy i pozostawiamy do ostudzenia. Pieczarki oczyszczamy, cebulę pozbawiamy łupiny. Grzyby i warzywo kroimy w drobną kostkę.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i dalej smażymy, aż grzyby się zredukują. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Ser ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy go do miski i dodajemy kaszę, zawartość patelni oraz posiekany szczypiorek. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.
Formujemy z niej spłaszczone owale. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podajemy z ulubioną surówką.
Źródło zdjęcia: canva/truembie
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: bullio