Poszedł do modnej knajpy i zamówił schabowego. To, co znalazł pod mięsem wprawiło go w osłupienie
Książulo odwiedził kultową przydrożną karczmę na Lubelszczyźnie. Zamówił w niej między innymi kotleta schabowego. To, co znajdowało się pod mięsem wyraźnie zaskoczyło youtubera. Takich widoków dawno nie oglądał.
Książulo w Bidzie
Książulo to youtuber, któremu niedługo stuknie 2 mln widzów . Jest więc jednym z najpopularniejszych twórców przynajmniej w kulinarnym zakątku polskiego internetu. Zjednuje sobie widzów przede wszystkim testowaniem popularnych produktów, które większość z nich już zna.
Tak jest w wypadku restauracji Bida na Lubelszczyźnie – przydrożnego zajazdu słynącego z ogromnych porcji tradycyjnego polskiego jedzenia. Knajpa działa od dekad i podróżujący po Polsce często wymieniają się informacjami o niej. Nie żeby było to potrzebne: jak zauważa Książulo, Bida ma w Google Maps 25 tys. przytłaczająco pozytywnych komentarzy. Jest to rekordowa liczba jak na Polskę i może oznaczać, że Bidę po prostu ludzie już dobrze znają.
![koryto w bidzie](https://images.iberion.media/images/origin/bida5_b4130d4bda.jpg)
Schabowy w Bidzie
Nie znał jej zaś jeszcze Książulo, który odwiedził ją dopiero po długich namowach użytkowników . Kiedy wybrał się do Bidy, musiał stać w kolejce w oczekiwaniu na stolik. Zaskoczony był wszystkim, co zobaczył w środku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lokal jest niezwykłą mieszanką stylu góralskiego, chłopskiego i myśliwskiego w wydaniu, w którym spotkać go można zarówno w Zakopanem i pod Krakowem, jak i pod Gdańskiem, Warszawą czy Poznaniem. Pośrodku mięso grzeje się na otwartym palenisku, zamówienia składać należy przy barze, a obszerne menu kelnerzy podają już stojącym w kolejce, by przyspieszyć „przerób” klientów.
![wnętrze bidy](https://images.iberion.media/images/origin/bida4_3cb4796ddf.jpg)
Książulo je schabowego
Książulo wybrał kilka potraw, między innymi kotlet schabowy . Już zanim go spróbował, był zaskoczony wielkością porcji (choć po wcześniejszych degustacjach miał już czas się przyzwyczaić).
Ziemniaków jest tu na trzy obiady – oszacował youtuber.
W jego ocenie kotlet nie był wielki, choć był wyraźnie gruby i mocno panierowany. W osobnej miseczce podano skwarki, które można dodać do ziemniaków. Cała porcja kosztowała 46 złotych . Przy dzisiejszej wartości pieniądza nie jest to wysoka cena za duże danie z mięsem.
![schabowy w Bidzie](https://images.iberion.media/images/origin/bida3_37e9b7003b.jpg)
Jak smakuje schabowy w Bidzie
Książulo nie miał zastrzeżeń do smaku smażonego na smalcu kotleta . Przyznał jednak, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego. Podobnie niezbyt zachwycał się smakiem większości potraw, zwracając jednak uwagę, że wiele – jak sos do golonki czy barszcz czerwony – jest raczej słodkich.
Jeśli chodzi o proporcje, to, jak widzicie, bidy nie ma. Chętnych też nie brakuje – podsumował Książulo.
Czy jednak tak horrendalne ilości jedzenia na talerzu to na pewno dobra rzeczy? Jak zauważył youtuber, ilość ziemniaków do mięsa jest wręcz nieprzyzwoita. Nie będziemy przecież zabierać na wynos suchych kartofli po zjedzeniu całej reszty.
Przerysowane tutaj to po prostu jest-skwitował krótko
Restaurację opuścił z trzeba wielkimi torbami jedzenia spakowanego na wynos . Jeśli każde danie, jak twierdził, można policzyć za trzy, youtuber wyniósł porcje dla trzydziestu osób.
Tu się nie je, tu się żre – podsumował.
Wypróbuj też przepis na racuchy z serkiem wiejskim i poznaj cenę pączków u Magdy Gessler .
![pierogi w bidzie](https://images.iberion.media/images/origin/bida2_e2127b513f.jpg)