Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawsze dodaję odrobinę do moich racuchów. Z tym składnikiem smakują najlepiej na świecie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.02.2025 08:05

Zawsze dodaję odrobinę do moich racuchów. Z tym składnikiem smakują najlepiej na świecie

racuchy z serkiem wiejskim
Fot. youtube.com/beciagotuje

Oto przepis na racuchy o niezwykłym smaku. Podkręcają go proste składniki, które do nich dodajemy. Ale danie wyjątkowe jest także przez podstawę ciasta, czyli kefir i serek wiejski. Znam wiele przepisów na racuchy, ale żadne nie mogą się równać z tym.

Racuchy z serkiem wiejskim

Puszyste smażone racuchy to jedna z najlepszych przekąsek. Z owocami czy nie, zaspokajają apetyt doskonałą mieszanką śmietankowego posmaku i bardziej zdecydowanych aromatów, podbitych przez smażenie. Jednak nasze dzisiejsze racuchy są szczególne.

W ich skład wchodzi rzadko stosowany w podobnych przepisach dodatek. Serek wiejski jest nie tylko samodzielnym składnikiem śniadań, lecz także ciekawą bazą do smażonych potraw. Można przygotowywać z nim naleśniki albo, jak w tym przepisie, racuchy. Samo ciasto uświetnia zaś aromat waniliowy raz skórka otarta z cytryny. To połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków.

składniki racuchów
Fot. youtube.com/beciagotuje
Tyle zapłacisz za pączki od Gessler. W innych cukierniach ceny też poszybowały w górę

Domowe racuchy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka przypomina słusznie, że przy takich recepturach kierować się musimy raczej wyczuciem i odpowiednią konsystencją, a nie liczbami na liście składników. Różnią się dziś między sobą różne jajka, mąki i wiele innych produktów i trudno zapisać jednoznacznie proporcje.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 200 g kefiru
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Olejek waniliowy
  • Masło klarowane do smażenia
ciasto na racuchy
Fot. youtube.com/beciagotuje

Ciasto na racuchy

W misce łączymy kefir, serek wiejski i jajka. Mieszamy płynne składniki. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat waniliowy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy ją partiami, mieszając po każdej porcji. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję gęstej śmietany i może wymagać nieco więcej lub nieco mniej mąki.

smażenie racuchów
Fot. youtube.com/beciagotuje

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub inny tłuszcz o wysokim punkcie dymienia. Potrzebujemy warstwę grubą na kilka milimetrów. Upuszczamy na nie odrobinę ciasta, żeby sprawdzić, czy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany.

Racuchy nakładamy dużą łyżką i smażymy na złocisty kolor. Przewracamy, by dosmażyły się z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem lub drobnym cukrem.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki z serkiem wiejskim i kotlety z kaszy gryczanej.

racuchy
Fot. youtube.com/beciagotuje