Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Tyle zapłacisz za pączki od Gessler. W innych cukierniach ceny też poszybowały w górę
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.02.2025 07:00

Tyle zapłacisz za pączki od Gessler. W innych cukierniach ceny też poszybowały w górę

Magda Gessler i pączki
Fot. Canva, Instagram/magdagessler_official

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy już myślą o słodkich przysmakach, które będą spożywać w ten dzień. Oczywiście prawdopodobnie największy popyt będzie tradycyjnie na pączki i faworki. Jak zatem wygląda kwestia ich cen? Niestety kwoty, jakie trzeba zapłacić za te przekąski, znowu poszybowały w górę. 

Co wybrać na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek wypada w tym roku 27 lutego i na pewno wiele osób nie może się tego doczekać. Nic dziwnego. Jest to dzień, w którym można odłożyć dietę na bok i cieszyć się smakiem różnych przysmaków. Pączki i faworki od wielu lat są na pierwszym miejscu pod względem popularności słodyczy podczas Tłustego Czwartku. Można je przyrządzić bez problemu samemu w domu lub kupić w cukierni.

Pyszne pączki z nadzieniem w środku
Fot. Canva/clubfoto

Co się bardziej opłaca? Jak wygląda kwestia cen tych słodkości? Możecie być zaskoczeni.

Pączki.jpg
Fot. Canva/ajafoto
To jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami

Jak wyglądają ceny pączków i faworków Magdy Gessler?

W Warszawie jest wiele miejsc, w których śmiało możemy kupić pączki lub faworki. Jednym z nich jest cukiernia „Słodko Słony”, której właścicielką jest Lara Gessler. Od dłuższego czasu ceny jej wytworów cukierniczych budzą wiele kontrowersji i są gorącym tematem wśród społeczności. Według strony portalspozywczy.pl za jednego pączka z nadzieniem różanym lub malinowym trzeba zapłacić aż 23 zł. W porównaniu do ubiegłego roku jest to wzrost ceny o 4,5%. 

Z kolei w „Delikatesach u Fukiera” należących do Magdy Gessler, kupując jednego pączka z konfiturą z płatków róż lub malinową musimy się liczyć z wydatkiem 19 zł. Za 200 g faworków w opakowaniu zapłacimy natomiast 41 zł.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak wyglądają ceny w innych miejscach?

Dla porównania w cukierni „Kowalscy”, która również mieści się w Warszawie, za 300 g faworków trzeba zapłacić dokładnie 42,01 zł. Natomiast opakowanie 450 g to wydatek 62,81 zł. Z kolei w cukierni „Sweet Home” cena za 1 kg faworków to 150 zł. 

W „Pączkarni z Tradycją — M. M. Wolińscy” za pączka z takim nadzieniem jak np. rabarbar, pomarańcza, powidła czy kukułka zapłacimy 6,50 zł.

Wysokie ceny pączków

W pracowni cukierniczej „Zagoździński” koszt jednego pączka do 5 zł. W stosunku do ubiegłego roku nastąpił wzrost ceny o 0,50 zł. 

Jak widać, najdrożej jest u Magdy Gessler, dlatego też budzi to tak duże kontrowersje. Warto więc zdecydować się na samodzielne przyrządzenie przysmaków na Tłusty Czwartek lub jeśli ogranicza nas czas, to wybrać cukiernię najbardziej przystępna cenowo. 

Pączki robione w cukierni
Fot. Piotr Molecki/East News

Sprawdź przepis na sernik baskijski. Zobacz, jak można wykorzystać obierki z ziemniaków.