Poszedł do polskiej restauracji w USA. Cena pierogów zwala z nóg. Nie do wiary co dodali do ruskich
Polskie restauracje za granicą czasami zaskakują. Jeden z twórców internetowych skosztował pierogów w USA. Wybrał tradycyjne ruskie, lecz zaserwowane mu danie różniło się od oryginału. Zamiast twarogu w farszu znalazł się ser kozi, a porcja była wyjątkowo mała i kosztowała ponad 30 złotych za dwa pierogi. Jak smakowała polska potrawa w wersji amerykańskiej?
Nietypowe dodatki do pierogów zawsze wywołują żywe dyskusje wśród amatorów kuchni polskiej. Autor kanału YouTube Maciej je również zdziwił się, gdy w restauracji zaserwowano mu nietypowe pierogi ruskie - 2 sztuki ciasta z farszem łączącym w sobie ziemniaki i ser kozi. Podzielił się wrażeniami z wizyty.
Czy pierogi ruskie z kozim serem mogą być smaczne?
Jak najbardziej. Nie zawsze oryginalne dodatki trafiają do potraw przez przypadek. YouTuber podkreślił, że smak otrzymanego dania był w porządku i posiłek go usatysfakcjonował. Miał jedynie pewne zastrzeżenia co do jego ceny.
Pierogi z serem kozim i ziemniakami kosztowały 7 dolarów za 2 sztuki, co przy obecnym kursie przekłada się na koszt około 31 złotych. Jest to zatem o wiele mniejsza niż serwowana w Polsce porcja, a koszt po przeliczeniu jest podobny. Łączny koszt wszystkich 8 pierogów wynosił około 125 złotych .
Dlaczego w restauracji za granicą pierogi są droższe?
W komentarzach internauci słusznie zauważyli, że cena pierogów wynika z dostosowania cen na tamtejszy, kalifornijski rynek, gdzie konkurencja w sektorze gastronomicznym jest spora. Podróżując za granicę, należy się liczyć z tym, że koszt utrzymania się w danym kraju może po prostu oznaczać ceny nieprzystające do naszych zarobków.
Uwadze oceniających nie umknął też fakt, iż YouTuber jako przyczynę wysokiego kosztu pierogów wskazał brak dostępności twarogu. Komentatorzy wyjaśnili jednak, że produkt w USA da się kupić, lecz jego cena do niskich nie należy. Jak wspominali, nawet nie mogłaby być taka, jak w Polsce, bo wyrób ten po prostu jest sprowadzany z Europy i musi mieć to swoje konsekwencje.
Jeśli ciekawi was przygotowanie pierogów ruskich w domu, na naszej stronie znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów. Szczególnie polecamy urozmaicony farsz z dodatkiem rozmarynu i czosnku, a także wegańską wersję dania z tofu zamiast twarogu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia od lat dodaje go do placków ziemniaczanych. Zawsze są chrupiące i pyszne
-
Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Maciej je