Powoduje problemy z trawieniem i źle wpływa na serce. W Polsce na śniadanie jemy go na potęgę
Kanapki z tym produktem cieszą się ogromną popularnością. Jednak źle wpływa on na nasze zdrowie. Podpowiadamy, z czego zrezygnować w diecie, by nasze serce biło jak dzwon, a trawienie przebiegało bez problemu.
Kanapki z serem, czyli robimy śniadanie
Co jadamy na śniadanie ? Możliwości jest wiele, ale wciąż wielu z nas sięga po kanapki z serem żółtym . Ten produkt jest lubiany i często używany w kuchni. Ser żółty dodajemy do zapiekanek i makaronów. Jednak nadmiar tego produktu w diecie nie wyjdzie nam na dobre.
Jeśli jemy ser żółty w niewielkich ilościach, to dostarczamy naszemu organizmowi porcję białka . Wspomaga ono budowę i regenerację mięśni. Oprócz tego jest źródłem wapnia, wzmacnia zęby oraz kości . Pomaga zapobiegać osteoporozie, dostarcza nam witamin A, D i B12. Wpływają one doskonale na narząd wzroku, odporność i układ nerwowy.
Uważaj na ser żółty
W jedzeniu sera żółtego musimy zachować umiar. Jego nadmiar w diecie może sprawić, że przytyjemy. Oprócz tego ten produkt źle wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego . Zwiększa ryzyko powstania miażdżycy i zawału serca. Jednocześnie ser żółty utrudnia proces trawienia.
W wyniku jedzenie sera żółtego mogą pojawić się wzdęcia, bóle brzucha i uczucie dyskomfortu . Na ten popularny produkt powinny uważać osoby, które mierzą się z migrenami. W serze obecna jest tyramina, która powoduje napady bólu.
Jak często jeść żółty ser?
Niestety zbyt dużo ilość żółtego sera w diecie źle wpływa też na wygląd cery. Doprowadza ona do zaostrzenia zmian zapalnych . Dlatego pojawia się pytanie, jak często jeść żółty ser? Okazuje się, że bez szkody dla zdrowia można po ten produkt sięgać do trzech razy w tygodniu.
Dietetycy zalecają jedzenie najwyżej 40 g sera żółtego dziennie . Takiej ilości się trzymajmy, by cieszyć się smakiem lubianego produktu, a jednocześnie nie nabawiać się problemów ze zdrowiem. Pisaliśmy, jak zrobić kawę dzięki, której można schudnąć. Polecaliśmy przepis na obiad z jajek i kapusty.
Źródło: rmf.fm