Najlepszy przepis na leśny mech. To ciasto jest hitem w moim domu
Jeśli uwielbiasz przyrządzać pyszne ciasta, to ten pomysł na ciasto jest właśnie dla Ciebie. Przepis zaproponowała blogerka Anna Zyśk, a ty koniecznie musisz wprowadzić go w życie. Rozpływający się w ustach krem, słodka warstwa malinowa oraz wspaniałej konsystencji ciasto dają wspaniały efekt.
Kolorowy deser, czyli leśny mech
Anna Zyśk to blogerka, która ma na swoim koncie wiele ciekawych przepisów. Świetnie odnajduje się w przyrządzaniu deserów i różnych słodkich pyszności. Pomysł na ciasto, które nazywany jest leśnym mchem to prawdziwy rarytas. A do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie kremu, malin i szpinaku może wydawać się niecodziennie, ale daje piorunujący efekt.
Leśny mech to słodki przysmak, który może zrobić każdy w domu. Już od dłuższego czasu Anna Zyśk dzieli się przepisami, ze swoimi fanami na Instagramie jedz.pysznie. Jest on bardzo prosty, a sam deser nie dość, że wizualnie prezentuje się świetnie, to w dodatku jest przepyszny. Do jego przygotowania potrzebujemy następujących składników.
Namocz w tej mieszance i wrzuć do pralki. Ścierki kuchenne będą jak noweCała rodzina pokocha leśny mech
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 ml oleju
- 200 g szpinaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml ekstraktu waniliowego
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny+ woda do zalania
Składniki na malinową warstwę:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wrzącej wody
- 400 g mrożonych malin
Leśny mech autorstwa Anny Zyśk - sposób przygotowania
Krok 1. Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy, aby wystygła.
Krok 2. Do blendera przekładamy szpinak oraz olej i miksujemy tak, aby uzyskać gładką masę.
Krok 3. Mieszamy ze sobą jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy do tego nasz szpinak i ponownie wszystko miksujemy. Gdy to zrobimy, do całości dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Mieszamy naszą masę za pomocą łyżki.
Krok 4. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Włączamy w piekarniku funkcję góra-dół i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut. Kiedy biszkopt będzie gotowy, należy go wystudzić a później odciąć górę ciasta, którą w kolejnym kroku musimy pokruszyć.
Krok 5. Do wystudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny, umieszczamy przygotowany biszkopt w tortownicy i wykładamy na niego wymieszane z galaretką owoce.
Krok 6. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, a po napęcznieniu, rozpuszczamy w mikrofali. Do miski przekładamy śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z dwiema łyżkami kremu, po czym przelewamy ją do miski z całą masą. Ponownie całość miksujemy.
Krok 7. Uzyskany krem śmietankowy przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Górę dekorujemy pokruszonym wcześniej ciastem, a także ulubionymi owocami. Całość odstawiamy do lodówki na całą noc.