Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poszatkuj kapustę, dodaj 2 jajka. To przepis cud, smakuje bajecznie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.01.2025 16:39

Poszatkuj kapustę, dodaj 2 jajka. To przepis cud, smakuje bajecznie

obiad
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny

Jak zrobić obiad prosty i pyszny? Sięgnij po kapustę i jajka, a wkrótce na Twoim stole zagości pyszne danie. Zrobi wrażenie na całej rodzinie i raz-dwa zniknie ze stołu. 

Pomysł na pyszny obiad

Co przyrządzasz na obiad? Jeśli brakuje Ci pomysłu, a masz ochotę na szybkie danie, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz obiad, że palce lizać. Do jego przygotowania potrzebujesz kapusty, jajek i jeszcze kilku składników.

Wyczarujesz z nich pyszny i dietetyczny placek. Przypomina pizzę i smakuje bajecznie. Pod pierzynką z roztopionego sera kryje się mięciutkie wnętrze. Placek z kapusty i jajek zrobisz bez trudu. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny
Ma jeszcze więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb. Polacy jedzą na potęgę, unikaj jak ognia

Jak zrobić placek z kapusty i jajek?

Składniki:

  • 1 kapusta
  • sól
  • 2 jajka
  • pieprz
  • czosnek mielony
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 50 g startego sera

Przygotowanie dania zacznij od posiekania kapusty i przełożenia jej do miski. Wbij jajka, wsyp sól, pieprz i czosnek mielony. Składniki wymieszaj i dodaj mąkę kukurydzianą. Ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.

Rozgrzej oliwę na patelni. Nałóż masę, posyp sezamem i smaż 10 minut z każdej strony. Następnie danie posyp startym serem i dalej smaż pod przykryciem. Gdy ser się roztopi, placek podawaj. 

Obiad z kapusty i jajek

Placek z kapusty i jajek wychodzi bardzo smaczny. Jest delikatny i mięciutki, a warstwa roztopionego sera dopełnia całości. Taki obiad przyrządza się w prosty i szybki sposób. Można eksperymentować ze składnikami.

Za każdym razem placek będzie smakował inaczej. Warto dodać pieczarki, czy szpinak. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszny i dietetyczny obiad. Nie będzie kosztował dużo, ale szybko zniknie ze stołu. Pisaliśmy, jak zrobić schab ze śliwką i orzechami z receptury Ewy Wachowicz. Podpowiadaliśmy, dlaczego nie warto zdejmować szumowin z rosołu

obiad
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny