Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ma jeszcze więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb. Polacy jedzą na potęgę, unikaj jak ognia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.01.2025 16:25

Ma jeszcze więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb. Polacy jedzą na potęgę, unikaj jak ognia

Tilapia
Fot. Canva

Ryby naszpikowane są kwasami omega-3, witaminami i białkiem. Powinniśmy regularnie po nie sięgać. Jednak nie każda ryba jest wartościowa. Gatunek, który wciąż jest częstym wyborem Polaków, nigdy nie powinien trafić na nasz stół. 

Tej ryby unikaj jak ognia

Dietetycy już od lat zalecają, by ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa. Apelują, by zastąpić je rybami. Można je jeść nawet 2-3 razy w tygodniu. Rybom nie brakuje kwasów omega-3, wartościowego białka oraz witamin A i E. Jednocześnie trzeba zaznaczyć, że nie zjedzenie nie każdej ryby wyjdzie nam na zdrowie.

Eksperci ostrzegają, że niektóre gatunki ryb mogą być skażone groźnymi substancjami. Tak właśnie jest w przypadku Tilapii, która lubi wielu z nas. Badania przeprowadzone przez Morski Instytut Rybacki- Państwowy Instytut Badawczy mrożą krew w żyłach. Okazuje się, że tilapia zawiera najwyższe stężenia ołowiu, rtęci i kadmu w porównaniu do innych gatunków ryb.

Tilapie
Fot. Canva
To najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Dlatego traci cały smak

Dlaczego Tilapia jest szkodliwa?

Tilapię można kupić bez problemu w dobrej cenie. Ta ryba posiada sporo białka, ale też mnóstwo kwasów omega-6. Jest ich nawet więcej niż zdrowych kwasów omega-3. To może źle wpłynąć na nasze zdrowie i doprowadzić do stanów zapalnych. 

Polacy sięgają po Tilapię, bo ma smaczne mięso, dobrą cenę i można ją łatwo kupić. Oprócz tego ryba ma niewiele ości. Niestety w Polsce zwykle możemy tylko kupić Tilapię, która pochodzi z hodowli w Azji. Ryby żyją tam w złych warunkach i karmione są modyfikowaną paszą z antybiotykami i hormonami. 

Jaką rybą zastąpić Tilapię?

Warto sięgać po ryby, które nie są narażone na takie zanieczyszczenia jak Tilapia. Zdrową i smaczną alternatywą będzie śledź, makrela i flądra. To ryby bogate w kwasy omega-3, które doskonale wpływają na serce i mózg. Śmiało też można sięgać po łososia i mintaja.

Wart też przyrządzić ryby z piekarnika, a nie smażone na patelni. Będą miały mniej tłuszczu i kalorii. Z dodatkiem masła i soku z cytryny podbiją podniebienie każdego smakosza. Tak przyrządzone ryby wyjdą nam na zdrowie. Pisaliśmy, jak zrobić puszyste naleśniki. Informowaliśmy o bromianie potasu, który w USA dodaje się wciąż do pieczywa

łosoś
Fot. Canva