Smakosze.pl Przepisy Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa
canva/etorres69

Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa

18 lutego 2023

Surówka jak z chińskiej restauracji będzie zdrowym urozmaiceniem niejednego obiadu. Zmiękczone aromatyczną zalewą warzywa zachwycą was bogatą konsystencją i zbalansowanym smakiem. Przygotowanie dodatku jest bardzo proste — musicie choć raz spróbować.

Przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji

Składniki:

  • pół niedużej główki białej kapusty
  • 1 nieco większa marchewka
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 spora cebula
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 15-20 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

W większym garnku umieszczamy olej rzepakowy, wybrany ocet, sól oraz cukier. Podgrzewamy całość do czasu, aż przyprawy się rozpuszczą. Nie zagotujemy jednak mieszanki. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy, a umytą marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w cienkie piórka. Składniki surówki umieszczamy w dużej szklanej misce i zalewamy je przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, delikatnie przyciskając wszystko łyżką do ścianek naczynia — takie ugniatanie sprawi, że składniki szybciej zmiękną.

Surówkę jak z chińskiej restauracji studzimy, po czym podajemy do obiadu. Przed włożeniem do lodówki, usuwamy nadmiar zalewy. Dla bezpieczeństwa jednak nie przechowujmy jej dłużej niż 2-3 dni.

Surówka jak z chińskiej restauracji jest pyszna.png

Polecamy również inne wyjątkowe surówki

Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na smacznego colesława z czerwonej kapusty . Być może spodoba wam się także prosta receptura na słodki smakołyk z selera .

Po czym poznać idealne ciasto na naleśniki? Najważniejszy jest 1 detal
Koniec ze smażeniem na maśle. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy