Smakosze.pl Przepisy Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna
canva/juefraphoto

Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna

20 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pożywna zupa mięsna z pomidorami i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze z mięs, grzybów i warzyw rosołowych jest pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu. Będziecie zachwyceni tą potrawą.

Pożywna zupa mięsna to świetny kompromis, kiedy zastanawiacie się, czy na obiad ma być pomidorowa, czy ogórkowa, a może gulasz. Zupa jest bardzo esencjonalna i ma wyraźny smak . Danie gotowane na trzech rodzajach mięsa, warzywach rosołowych i innych składnikach bije na głowę inne zupy.

Wywar do pożywnej zupy gotujemy na łopatce wieprzowej i suszonych grzybach. Grzyby dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Następnie kroimy je i dodajemy do mięsa. Podlewamy również wodą z moczenia, woda jest bardzo aromatyczna i wzmocni smak.

Do zupy dodajemy też wodę po ogórkach kiszonych. Pożywną zupę pod sam koniec gotowania zagęszczamy mąką. Mąkę mieszamy wcześniej z niewielką ilością zimnej wody, żeby w daniu nie powstały grudki. Całość solidnie oprószamy posiekaną zieleniną i podajemy.

Przepis na pożywną zupę mięsną z pomidorami i kiszonymi ogórkami

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 150 g boczku wędzonego

  • kawałek cienkiej kiełbasy

  • 5-6 suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)

  • 3 łyżki wody z moczenia grzybów

  • 4 ogórki kiszone

  • pół szklanki wody po ogórkach

  • cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • 3 ziemniaki

  • puszka pomidorów krojonych

  • koncentrat pomidorowy

  • natka pietruszki i koperek do podania

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz, cukier

  • łyżka mąki do zagęszczenia

  • masło klarowane do smażenia

Jak ugotować pożywną zupę z pomidorami i kiszonymi ogórkami?

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i włóż do garnka z grubym dnem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone grzyby i wodę z grzybów. Wlej 2 l wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie pokrój marchewkę, por i korzeń pietruszki. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka z zupą, gotuj kolejne 30 minut. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, pokrój również kiełbasę i boczek. Na maśle podsmaż boczek i kiełbasę i dodaj do zupy. Dodaj też ziemniaki, puszkę pomidorów i gotuj 30 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i podsmaż je na maśle.

Ogórki i wodę po ogórkach dodaj do zupy, gdy ziemniaki i mięso będą idealnie miękkie. Zupę gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Zupę zagęść delikatnie mąką, oprósz posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Pomysł na równie smaczne i pożywne danie? Ugotuj zupę gulaszową oraz zupę paprykową z pulpetami , obiad posmakuje całej rodzinie

pożywna zupa
canva/ Christian-Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy