Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna
Pożywna zupa mięsna z pomidorami i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze z mięs, grzybów i warzyw rosołowych jest pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu. Będziecie zachwyceni tą potrawą.
Pożywna zupa mięsna to świetny kompromis, kiedy zastanawiacie się, czy na obiad ma być pomidorowa, czy ogórkowa, a może gulasz. Zupa jest bardzo esencjonalna i ma wyraźny smak . Danie gotowane na trzech rodzajach mięsa, warzywach rosołowych i innych składnikach bije na głowę inne zupy.
Wywar do pożywnej zupy gotujemy na łopatce wieprzowej i suszonych grzybach. Grzyby dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Następnie kroimy je i dodajemy do mięsa. Podlewamy również wodą z moczenia, woda jest bardzo aromatyczna i wzmocni smak.
Do zupy dodajemy też wodę po ogórkach kiszonych. Pożywną zupę pod sam koniec gotowania zagęszczamy mąką. Mąkę mieszamy wcześniej z niewielką ilością zimnej wody, żeby w daniu nie powstały grudki. Całość solidnie oprószamy posiekaną zieleniną i podajemy.
Przepis na pożywną zupę mięsną z pomidorami i kiszonymi ogórkami
Składniki:
-
500 g łopatki wieprzowej
-
150 g boczku wędzonego
-
kawałek cienkiej kiełbasy
-
5-6 suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
-
3 łyżki wody z moczenia grzybów
-
4 ogórki kiszone
-
pół szklanki wody po ogórkach
-
cebula
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
biała część pora
-
3 ziemniaki
-
puszka pomidorów krojonych
-
koncentrat pomidorowy
-
natka pietruszki i koperek do podania
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz, cukier
-
łyżka mąki do zagęszczenia
-
masło klarowane do smażenia
Jak ugotować pożywną zupę z pomidorami i kiszonymi ogórkami?
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i włóż do garnka z grubym dnem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone grzyby i wodę z grzybów. Wlej 2 l wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie pokrój marchewkę, por i korzeń pietruszki. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle.
Wszystkie warzywa dodaj do garnka z zupą, gotuj kolejne 30 minut. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, pokrój również kiełbasę i boczek. Na maśle podsmaż boczek i kiełbasę i dodaj do zupy. Dodaj też ziemniaki, puszkę pomidorów i gotuj 30 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i podsmaż je na maśle.
Ogórki i wodę po ogórkach dodaj do zupy, gdy ziemniaki i mięso będą idealnie miękkie. Zupę gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Zupę zagęść delikatnie mąką, oprósz posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Pomysł na równie smaczne i pożywne danie? Ugotuj zupę gulaszową oraz zupę paprykową z pulpetami , obiad posmakuje całej rodzinie
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień
-
Pikantna salsa do chipsów i nachos. Naturalna, domowa, jak znalazł na dzisiejszy mecz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama