Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
Kapuśniak na żeberkach jest chyba najbardziej klasyczną wersją tej lubianej zupy. Potrawa świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodny dzień. Przygotowanie aromatycznej i pożywnej zupy na bazie żeberek nie jest trudne, a posiłek na długo nasyci. Musicie spróbować.
Jeśli nie wiecie, co przygotować na pyszny, zimowy obiad, sycący kapuśniak na żeberkach będzie doskonałym wyborem. Dodamy do niego trochę wędzonego boczku i doprawimy majerankiem, co sprawi, że uzyskamy niesamowicie aromatyczny posiłek. Bliscy będą zachwyceni.
Przepis na pyszny kapuśniak na żeberkach
Składniki:
-
2 litry zimnej wody
-
40 dag wieprzowych żeberek
-
ćwiartka dużego selera
-
biała część średniego pora
-
2 średnie marchewki
-
1 mniejsza pietruszka
-
1 cebula
-
5-6 ziemniaków
-
350 g kapusty kiszonej
-
125 g boczku wędzonego
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 ziarna pieprzu czarnego
-
1-2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować doskonały kapuśniak? Ugotujcie go na żeberkach, a będzie pyszny
Mięso oczyszczamy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia i zbieramy szumy. Następnie wrzucamy umytą i naciętą od góry na krzyż cebulę oraz przyprawy w kawałku. Gotujemy 90 minut pod przykryciem.
Kapustę kiszoną odsączamy z soku, zachowując go. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym zalewamy wodą prawie do przykrycia i gotujemy bez przykrycia, aż stanie się bardziej miękka, lecz nie krócej niż przez pół godziny. Ugotowanej kapusty nie odcedzamy.
Włoszczyznę myjemy, a warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Rozdrobnione jarzyny podsmażamy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Wlewamy trochę wody i dusimy do 5 minut. W tym czasie pora kroimy w półtalarki. Dodajemy go na patelnię i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy na bok.
Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej patelni. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Z garnka z zupą wyjmujemy mięso, przyprawy i cebulę.
Wrzucamy boczek i ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Dodajemy warzywa z patelni, majeranek oraz niewielką ilość mielonego pieprzu. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy wrzucamy kapustę wraz z płynem i zagotowujemy. Kapuśniak podajemy z mięsem z żeberek. Smacznego.
Wskazówki dotycząca przyrządzenia roślinnej wersji kapuśniaku
Zupę możecie także przygotować na gotowym bulionie warzywnym i pominąć boczek. Wtedy uzyskacie wegańską wersję dania. Nie zapomnijcie tylko dodać przypraw, które podbiją smak umami np. sosu sojowego czy wędzonej papryki. Możecie też wrzucić podsmażoną roślinną alternatywę boczku np. w postaci marynowanego tempehu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Szczególnie polecamy efektowny krem z czerwonej kapusty . Być może skusi was też sycąca pomidorowa z soczewicą czerwoną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak długo można trzymać w lodówce otwarty majonez czy ketchup? Rozwiewamy wątpliwości
-
Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama