Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
Żurek zabielany babci Stasi smakuje, jak z najlepszej restauracji. Sekretem są suszone grzyby. Babcia żur gotuje również na domowym zakwasie. Dodaje do niego włoszczyznę, białą kiełbasę i aromatyczne przyprawy.
Babcia Stasia żurek gotuje na zakwasie domowej roboty. Zakwas przygotowuje wcześniej. Jeśli chcesz kupić gotowy produkt, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i jego skład . Im mniej środków konserwujących i wzmacniających smak, tym lepiej. Przepis na domowy zakwas znajdziesz poniżej.
Do żurku babcia dodaje również kilka suszonych grzybów. To one sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna. W żurku nie może zabraknąć też białej kiełbasy i aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku.
Żurek ugotuj na wywarze warzywnym. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj surową kiełbasę i resztę składników. Żurek zabiel słodką śmietaną 30% pod sam koniec gotowania, kiedy zupa będzie już doprawiona i gotowa do jedzenia. Danie podaj z jajkami na twardo i świeżym chlebem.
Pożywny żurek według przepisu babci Stasi
Składniki:
-
500 g białej kiełbasy
-
500 ml zakwasu na żurek
-
2-3 suszone grzyby
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
biała część pora
-
kawałek selera
-
cebula
-
2 duże ząbki czosnku
-
2 łyżeczki suszonego majeranku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
pół szklanki śmietanki 30%
-
jajka na twardo do podania
Żurek zabielany z białą kiełbasą. Przepis krok po kroku
Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Zalej 1,5 l wody i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij warzywa. Do wywaru włóż pokrojoną na kawałki kiełbasę. Wsyp majeranek i gotuj 15 minut. Wlej zakwas na żur, gotuj kilka minut. Żurek zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Najlepszy żurek zrobisz z domowego zakwasu . Na obiad ugotuj również rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami . Jest idealna na jesienne i zimowe chłody.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
-
Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama